Русија

МО РФ упозорава: Американци настављају да раде на развоју опасних вируса

Американци производе опасне болести које дроновима могу распршити и искористити против противника, каже начелник Оружаних снага Русије за радијацијску, хемијску и биолошку заштиту
МО РФ упозорава: Американци настављају да раде на развоју опасних вирусаwww.globallookpress.com © Christophe Gateau

Сједињене Америчке Државе и њихови савезници спроводе велика војно-биолошка истраживања која имају за циљ проналазак ефикасних начина за изазивање опасних инфекција, односно, вештачки изазваних жаришта нових болести, упозорило је данас руско Министарство одбране. 

Ова изузетно опасна истраживања представљају велику претњу по безбедносну ситуацију у регионима у којима се спроводе због чега су САД пребациле велики број ових лабораторија у друге земље, укључујући и Украјину.

"Овим се објашњава погоршање епидемиолошке ситуације у местима у којима се оне налазе, као и појава болести и њихових преносилаца који нису типични за те регионе", објаснио је начелник Снага за радијацијску, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов.

Он је истакао да осим САД, које у својим званичним документима наводе да имају право да спроводе истраживања "двоструке намене" и да управљају биолошком ситуацијом како желе у циљу заштите својих интереса, ове године је нешто слично урадио и Лондон.

Раније овог месеца, 12. јуна, Уједињено Краљевство усвојило је националну стратегију за биолошку безбедност. Велика Британија, како пише у њој, жели да постане светски лидер у иновацијама у тој сфери, за шта ће на годишњем нивоу издвајати милијарду и по фунти. Ово је проглашено за један од циљева, подвлачи Кирилов. 

Москва наставља да прати податке о биолошким програмима САД и инциденте који су повезани са њима, додаје он, наводећи да је забринутост међународне заједнице тим поводом довела до тога да је Пентагон био принуђен да промени тактику рада у тој области. 

"Само у лабораторији Универзитета Северне Каролине, која спроводи истраживања генетичког инжењеринга опасних патогена, од 2015. до 2020. године регистровано је 28 лабораторијских инцидената повезаних са ширењем микроорганизама у аеросол честицама, изливањем биолошког материјала и уједима лабораторијских животиња. Тако је у октобру и новембру 2015. године, као последица два инцидента, најмање пет запослених у лабораторији било изложено аеросолу модификованог корона вируса", подсетио је Кирилов.

Москва данас истиче и да се у априлу 2020. године десило нешто слично, када се сарадник једне од лабораторија, након уједа једне од животиња на којој се експериментисало, разболео и заразио хибридном верзијом патогена који изазива корона вирус.  

Хибридни вируси су они који су настали комбинацијом делова два или више различитих вируса.

Упозоравајући на опасну ситуацију, Кирилов је данас поручио да постоји још једна опасност, а она је повезана са тиме да америчке власти не контролишу онолико колико би требало приватне лабораторије у земљи које раде са изузетно опасним патогенима. 

Број биолошких лабораторија које припадају нивоу 3 и 4 биолошке безбедности у САД је "знатно повећан", док се у исто време планира изградња 18 нових лабораторија четвртог нивоа биолошке безбедности ван граница Сједињених Америчких Држава. 

Биолабораторије које имају ниво биолошке заштите 3 и 4 раде са изузетно опасним патогенима који не само да могу да изазову тешка обољења, већ и да доведу до смрти. 

Тренутно, како наводи Кирилов, у америчким лабораторијама које имају ниво биолошке заштите 3 у највећој мери се ради са високо патогеним вирусом птичјег грипа који може изазвати епидемију. 

Американци узгајају преносиоце опасних болести 

Осим тога, Американци врло активно узгајају и преносиоце опасних болести попут ХИВ-а, вируса еболе...

"Овај рад врши се у организацијама Министарства одбране на територији САД и у шест филијала у другим државама". На тај начин, у лабораторијским условима могу се вештачки заразити 89 врста комараца и 12 врста крпеља, а као преносилац болести користе се зглавкари.

До сада је на овај начин хепатитисом Б заражено неколико врста комараца, наводи Кирилов.

Он даље тврди да америчке снаге имају план да у неком тренутку искористе ове комарце, те да их путем дронова превезу, а затим и испусте у регионе у којима се налазе противници. Ова војна стратегија довела би до значајног ефекта.

image