Русија

Амбасадор Русије у САД: Вашингтон изазива ескалацију, а можда припрема и терен за напад на нуклеарку

Руски дипломата прокоментарисао потенцијално усвајање нове резолуције америчког конгреса која би напад нуклеарним оружјем на Украјину изједначила са нападом на НАТО
Амбасадор Русије у САД: Вашингтон изазива ескалацију, а можда припрема и терен за напад на нуклеаркуwww.globallookpress.com © Lev Radin

Амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов упозорио је да изјаве званичника Сједињених Америчких Држава, попут оних у којима се говори о томе да Москва може применити нуклеарно оружје, доприносе ескалацији ситуације. 

Ове изјаве он је назвао "апсурдним и недалековидим провокацијама" и "безумном иницијативом америчких русофоба". 

Подсетимо, у четвртак, у Горњем дому америчког Конгреса предложена је резолуција у којој пише да би на нуклеарни напад на Украјину требало гледати као на напад на НАТО. Чак и уколико би овај документ био усвојен, подсећа ТАСС, он не би био обавезујући, већ би служио само као препорука.

Амбасадор је уједно подсетио и на недавну изјаву украјинског председника Владимира Зеленског, који је упозорио на то да Русија наводно спрема напад на Запорошку нуклеарну електрану, те је руски дипломата у том контексту прокоментарисао предлог о поменутој америчкој резолуцији. Како је објаснио, иза свега тога врло вероватно стоји покушај Америке да припреми свет за провокацију коју спрема Кијев, а за коју планирају да окриве Москву, иако је потпуно апсурдно да би Русија напала објекат који се налази на територији коју контролише. 

Што се тиче нуклеарног оружја, председник Русије Владимир Путин раније је јасно нагласио да је примена таквог наоружања теоретски могућа уколико дође до претње по опстанак државе, њену независност или суверенитет. Ипак, како је оценио, Москва за сада не види назнаке да би требало доћи до његове примене. 

image