Русија

Небензја: Запад да не дозволи нуклеарну катастрофу у Запорожју

Стални представник Русије у УН поручио је да је украјинска војска ушла у "запорошки млин за млевење меса"
Небензја: Запад да не дозволи нуклеарну катастрофу у Запорожју© Michael M. Santiago/Getty Images

Кијевски режим већ месец дана спроводи самоубиствену контраофанзиву како би својим западним менторима доказао да Украјина може да победи Русију, истакао је стални представник Русије при УН Василиј Небензја, наводећи и да се нада да Запад неће дозволити катастрофу у нуклеарној електрани "Запорожје".

"Подстакнути западним спонзорима којима је Украјина дужна да оправда ефикасност коришћења наоружања и муниције, украјинске снаге већ месец дана спроводе самоубиствену контраофанзиву на руске положаје", рекао је Небензја, а пренеле "РИА Новости".

Према његовим речима, Украјину је то коштало на хиљаде мобилизованих војника и неколико стотина јединица оклопне технике.

"Украјинска заједница то зове запорошком машином за млевење меса, по узору на бахмутску машину за млевење меса, где је Кијев неколико месеци слао своје војнике у сигурну смрт само да би доказао западним испоручиоцима оружја да може да победи Русију", додао је руски политичар.

Русија се, како истиче Небензја, нада да западни покровитељи Кијеву неће дозволити да изазове катастрофу у нуклеарној електрани Запорожје.

Истиче да су "параноичне изјаве" лидера кијевског режима да је Русија наводно минирала Запорошку нуклеарну електрану и да је спремна да је уништи – "крајње алармантне".

Да је то апсурдно, може да се увери и генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси, који је упркос свим препрекама из Украјине недавно посетио станицу.

"Желео бих да верујем да ће западни спонзори кијевског режима успети да га умире и спрече катастрофу која би могла да погоди већи део Европе. Као што смо више пута видели, самог Зеленског и његову клику, како у Украјини тако и у Европи, уопште није брига", додао је он. 

Небензја је такође рекао и да Запад неће дозволити Кијеву да води било какве преговоре о миру све док "Украјинаца више не буде".

Казао је и да Владимир Зеленски и његова клика сада имају нови задатак – да потпуни фијаско и погром, у шта се претворила такозвана контраофанзива, претворе у победу.

"Тај задатак ће заједно са Кијевом решавати и Вашингтон и Лондон и Брисел. Сада је више него јасно да их Украјина интересује искључиво као инструмент за слабљење и обуздавање Русије", закључио је Небензја.

image