Русија

Небензја: Западна машинерија не жели крај рата

Представник Русије при УН сматра да ће спољни дуг Украјине ове године премашити вредност укупног БДП-а те земље
Небензја: Западна машинерија не жели крај ратаwww.globallookpress.com © Photographer Lev Radin

Читава војна машинерија Запада ради на томе да се рат у Украјини настави, рекао је данас стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја.  

"То је директно признање да Запад учествује у конфликту", додао је он.

Небензја се осврнуо и на војну помоћ коју Кијев добија од западних покровитеља, рекавши да ништа није бесплатно, те да ће све то морати да исплате грађани Украјине. Запад ће, како је даље казао, овим довести Украјину до дужничког ропства. 

"Читава солидарност Запада са Украјином није бесплатна. Обични Украјинци мораће да враћају добијен новац", рекао је Небензја.

Дипломата је нагласио да је спољни дуг Украјине током прошле године достигао рекордне 132 милијарде долара, колико износи и 89 одсто БДП-а Украјине. На крају ове године, према његовим речима, дуг Украјине премашиће вредност укупног БДП-а те земље.

Небензја се осврнуо и на прехрамбени споразум и истакао да по том питању није регистрован никакав напредак када је реч о оном делу споразума који се односи на извоз руских производа. Како је рекао, Москва не види да би у некој скоријој перспективи могло доћи до укидања уведених санкција, јер Русија већ скоро годину дана не види никакве кораке који се тичу другог дела споразума.

Како је даље навео, извоз амонијака требало је да буде обезбеђен паралелно са извозом житарица, али украјинска страна није хтела ни да размотри ово питање, док је украјинско жито које се извози у оквиру постигнутог договора искоришћено у комерцијалне сврхе, рекао је дипломата на данашњој седници СБ УН-а.

Небензја: Зашто Запад ћути о терористичким нападима на Русе?

Стални представник Русије при УН упитао је и зашто њихов Генерални секретар, као и друге међународне организације, ћуте о кијевским властима које отворено подстичу тероризам, а у вези са убиствима извесног броја руских држављана од стране Кијева, као и изјаве о "спремности да се убијају Руси широм света".

"Захваљујући повлађивању западних покровитеља, Кијев не бежи од отворених терористичких метода. Међу његовим злочинима су терористички напад на Кримски мост, убиства новинара Дарије Дугине , Максима Фомина и покушај убиства Захара Прилепина, који је резултирао смрћу његовог пријатеља Александра Шубина", рекао је данас Небензја на седници Савета безбедности УН.

Он је подсетио да је Федерална служба безбедности Русије 3. маја саопштила да је осујетила припрему атентата на челнике Републике Крим, који су планирали обавештајци Министарства одбране Украјине, преносе РИА новости.

Небензја је скренуо пажњу и на недавну изјаву шефа обавештајне службе Украјине Кирила Буданова, који је директно изјавио да је спреман да "убија Русе широм света".

"После покушаја атентата на Захара Прилепина, државна новинска агенција Украјине објавила је анкету о томе коју од руских личности треба следећу уништити. Шта је ово, ако не отворено подстицање на тероризам? Како на то могу да ћуте генерални секретар и представници других међународних организација?", запитао је руски изасланик.

Запад равнодушан према народу Донбаса од 2014.

Према његовој оцени, западне земље нису забринуте за оно шта се дешава са људима у Украјини или Донбасу, јер су према њима равнодушне од 2014. године.

Он је подсетио да када је Русија у априлу председавала Саветом безбедности УН, нико није тражио никакве састанке о Украјини, али да је сада ова тема поново високо на дневном реду.

"Не постоји искрена забринутост за људе који живе у Украјини, а камоли на ослобођеним територијама у Донбасу, пошто западне земље показују мало бриге за обичне људе тамо од 2014. године", рекао је Небензја.

image