Русија

Песков: Украјина може да изведе саботажу на Запорошкој нуклеарки, претње су реалне и сталне

Доказ реалне претње је бомбардовање Каховске хидроелектране, што је довело до пуцања бране и катарстрофалних поплава у региону, нагласио је портпарол Кремља
Песков: Украјина може да изведе саботажу на Запорошкој нуклеарки, претње су реалне и сталнеwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Претња да би Украјина могла да изведе диверзију на Запорошкој нуклеарној електрани увек постоји и то је стална претња, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Он је тако прокоментарисао последњу вест да је Украјина започела припрему за евентуалну провокацију на нуклеарној електрани, која би могла да доведе до нуклеарне катастрофе. 

"У Запорошкој нуклеарки се налазе представници Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА). Они су документовали и сведоче напорима који су уложени да се осигура безбедност станице", додао је.

Претња провокацијама из Украјине је стална, указао је Песков и додао да је доказ томе саботажа која је довела до пуцања бране у Каховској хидроелектрани.

Нема конкретних договора са папиним изаслаником

Специјални изасланик папе, кардинал Матео Зупи, разговарао је са помоћником председника Русије Јуријем Ушаковим разговарали су о хуманитарним питањима, казао је Песков и додао да Кремљ високо цени напоре и иницијативе Ватикана да се реши ситуација у Украјини.

"Разменили су мишљења и информације о хуманитарним питањима у контексту ситуације у Украјини. Нема конкретних одлука или договора, ако буде потребно, дијалог ће се наставити", објаснио је.

Према речима портпарола Свете столице Матеа Брунија, кардинал Зупи по налогу папе Франциска обавља "мисију која ће допринети ублажавању тензија у сукобу у Украјини, у нади да би то могло да отвори пут миру".

СВО се наставља до остварења свих циљева

Народ Русије показује огромну подршку Новом светском поретку и председнику, казао је Песков.

Специјална војна операција се наставља, с обзиром да тренутно нема услова за решење ситуације дипломатским путем, иако "постоје одређени напори за то", нагласио је и потврдио да је за Руску Федерацију главно постизање свих циљева које је формулисао председник.

Русија би волела да Сједињене Америчке Државе добијају објективне и тачне информације како би објективно процениле дешавања у свету,  казао је Песков.

Тако је одговорио на питање у вези са лапсусом америчког председника Џозефа Бајдена који је рекао да Путин "очигледно губи рат у Ираку".

"Вероватно је свима важно да САД остану предвидиве, да објективно процењују оно што се дешава и да се заинтересују за информације из правих извора како би за себе формирале објективну и исправну слику света. Заиста смо заинтересовани за ово и веома пажљиво пратимо ситуацију", рекао је Песков новинарима.

"И, наравно, надамо се да је господин Бајден током јучерашње изјаве имао на уму Украјину", рекао је Песков новинарима.

image