Русија

Русија: УН су ћутале док смо упозоравали на напад на ХЕ Каховска

Украјинска пропагандна која је испратила саботажу је била унапред припремљена, а сам терористички чин је изведен уз прећутну сагласност западних вођа кијевског режима, казао је први потпредседник руске владе
Русија: УН су ћутале док смо упозоравали на напад на ХЕ Каховска© Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Русија је упозоравала Уједињене нације на опасност од константних напада Оружаних снага Украјине на Каховску хидроелектрану, али сигнали Москве су игнорисани, рекао је први потпредседник руске владе Андреј Белоусов, преносе "РИА Новости".

Подсетио је на писмо које је стална мисија Русије у Њујорку 21. октобра 2022. године послала у вези са ситуацијом око Каховске хидроелектране у којем изражава озбиљну забринутост јер украјинска војска непрестано гранатира електрану. Русија је упозоравала да "варварске акције" могу да доведу до катастрофалних последица каквим данас сведочимо, нагласио је.

"Писмо је садржало апел руководству УН да предузме мере како би зауставило монструозне провокације кијевског режима. Нажалост, није било одговарајућег одговора на овај апел", рекао је он на конференцији о разоружању.

Притом, Кијев покушава да се представи као жртва и одговорност за уништење хидроелектране пребацује на руску страну, рекао је дипломата. Према његовим речима, индиректна потврда умешаности Украјине у инцидент била је брзина којом су власти Кијева за све окривиле Москву, као и исхитрене изјаве у истом тону западних савезника.

"То сугерише да је пропагандна која је испратила саботажу била унапред припремљена. А сам терористички чин је изведен уз прећутну сагласност западних вођа кијевског режима", рекао је Белоусов.

Уништење Каховске хидроелектране нанело је огромну штету Херсонској области, претворило се у хуманитарну катастрофу за неколико десетина хиљада руских грађана, угрозило водоснабдевање Крима и донело трагичне последицама по пољопривреду и екологију региона.

Украјинске снаге су 6. јуна извршиле удар на хидроелектрану Каховка, тврде званичници Кремља. Гарантирањем су уништени хидраулични вентили на брани ХЕ, што је изазвало неконтролисано испуштање воде.

Истражни комитет је покренуо кривични поступак поводом напада. А власти Херсонске области су започеле евакуацију цивила из угрожених подручја. Евакуација цивила се, нажалост, одвија док украјинске ракете гађају област.

Данас су две особе погинуле у Голој Пристањи у Херсонској области услед напада украјинске војске на евакуациони центар у том месту, рекао је данас шеф администрације области Владимир Саљдо.

Руски председник Владимир Путин назвао је гранатирање Каховске хидроелектране ратним злочином, напомињући да је њено уништење довело до еколошке и хуманитарне катастрофе великих размера.

image