Русија

Путин разговарао са индијским премијером: Јачамо стратешко партнерство

Нарендра Моди је руском председнику изразио подршку за акције руководства за заштиту закона и реда у земљи
Путин разговарао са индијским премијером: Јачамо стратешко партнерствоwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Индијски премијер Нарендра Моди изразио је руском председнику Владимиру Путину разумевање и подршку одлучним акцијама руског руководства да заштити ред и обезбеди стабилност, саопштила је прес служба Кремља, преносе "РИА Новости".

"На иницијативу индијске стране, председник Руске Федерације Владимир Путин је имао телефонски разговор са премијером Републике Индије Нарендром Модијем. У вези са догађајима од 24. јуна ове године, Нарендра Моди је изразио разумевање и подршку за одлучне акције руског руководства за заштиту закона и реда и осигурање стабилности у земљи и безбедности њених грађана", наводи се у саопштењу.

Појашњава се да је приликом разговора о актуелним питањима билатералне сарадње констатован значај реализације великих заједничких пројеката у различитим областима. Са задовољством је констатован значајан раст робне размене у 2022. години, као и у првом кварталу ове године.

"Посебна пажња је посвећена интеракцији преко Шангајске организације за сарадњу и Г20, у којима Индија тренутно председава, као и у формату БРИКС-а. Поред тога, Нарендра Моди је информисао о својим међународним сусретима, укључујући и недавну посету Вашингтону", додаје се у саопштењу.

Дотакнута је и ситуација у Украјини. Путин је прокоментарисао тренутно стање у зони Специјалне војне операције, истичући категорично одбијање Кијева да предузме политичке и дипломатске кораке за решавање сукоба.

Истиче се да је разговор био садржајан и конструктиван. Лидери су поново потврдили заједничку намеру да ојачају посебно привилеговано стратешко партнерство Русије и Индије и договорили даље контакте.

image