Свет

"Ограничено" геополитичко пријатељство САД и Индије: Како Бајден врбује Модија

За будућност савеза две земље потребно је стрпљење, а темпо напретка одлучује искључиво Моди
"Ограничено" геополитичко пријатељство САД и Индије: Како Бајден врбује Модијаwww.globallookpress.com © Sean Kilpatrick/Keystone Press Agency

Џозеф Бајден би заједно са индијским премијером Нарендром Модијем требало да учествује на неколико различитих скупова у свету, пре него што његов индијски колега 22. јуна стигне и у Вашингтон, што је све, како оцењује Асошиејтед прес, знак да су и један и други лидер спремни да продубе своје везе.

Геополитичка пријатељства, нису, међутим, тако једноставна, а ситуација између највеће светске економије (САД) и најмногољудније нације света (Индије) ипак је компликованија него што изгледа.

Без обзира на то што две земље спаја економско и глобално ривалство са Кином, Русија је тачка њиховог раздвајања. Док се Бајден отворено противи Специјалној војној операцији у Украјини, Моди је "понудио млаку критику" Москве. Индија се уздржала од гласања о резолуцијама УН које осуђују Русију и одбила је да се придружи глобалној коалицији против Кремља.

А овакве разлике значе да је за будућност савеза САД и Индије, неопходан и одређен ниво стрпљења.

Бивши амбасадор САД, који је сада извршни партнер консултантске куће "Азија груп" Курт Тонг, односе између две државе описује као "дугу игру" стабилног напредовања у односима одбране и брзог интензивирања пословних веза.

Темпо и једног и другог, како он оцењује, ипак одређује Индија.

Модијев биограф Нилањан Мухопадјај, истиче да веза индијског лидера са Бајденом није лична и да има своје границе. 

Али, како тврди Асошиејтед прес, неопходно је да САД задрже Индију на својој страни јер су тензије са Кином убрзане због Тајвана, а уз све то постоје и забрана савезне владе за извоз напредних компјутерских чипова у Кину, као и питања људских права.

"У којој мери Индија може да буде део алијансе коју предводе САД, о томе одлучује Моди. У једном или другом тренутку, Американци би схватили да Моди заправо не иде до краја онолико колико би они желели од Индије. Али Модија неће поколебати неколико сусрета са Бајденом", тврди Мухопадјај. 

Дипломата у пензији и бивша индијска амбасадорка у САД Нирупама Рао, објашњава Асошиејтед пресу да Индија има своје разлоге да се не придружи осуди Москве.

"Земља жели да Русија задржи одређену дистанцу од Кине и брине да би изолација Москву само гурнула ближе Пекингу", каже она.

Односи између Индије и Кине су, наиме, затегнути, а две стране су уплетене у интензиван трогодишњи сукоб који укључује и хиљаде војника стационираних дуж њихове спорне границе у источном региону Ладака.

Учешће у КВАД-у није савез

Рао истиче и да амерички креатори политике не би требало да помешају учешће Индије у такозваном Квад-у (чији су други чланови САД, Јапан и Аустралија) са савезом. 

Јер, како он подсећа, Индија је такође у Шангајској организацији за сарадњу, односно групи којом доминирају Пекинг и Москва. 

Рутински присуствује трилатералним састанцима са Кином и Русијом, а такође наставља да учествује на форуму познатом као БРИКС (Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку).

"До сада је Индија урадила импресиван посао у одржавању своје равнотеже. Отворено је питање да ли ће то моћи да ради у годинама које су пред нама. Пекинг постаје све ратоборнији и можда ће на крају одлучити да неће имати посла са Индијом ако Њу Делхи ојача своје безбедносне везе са Вашингтоном", каже Рао.

И САД и Индија ипак наглашавају важност технолошког партнерства, укључујући одбрану, чисту енергију и свемир. Током Модијеве посете САД у јуну, очекује се да ће двојица лидера разговарати и о заједничким изазовима, укључујући климатске промене и здравствену безбедност.

Русија је, како подсећа Асошиејтед прес, највећи индијски добављач војне опреме, иако Индија смањује своју зависност од руског оружја диверзификацијом својих набавки, купујући од САД, Француске, Немачке и других земаља. 

Одбрамбена трговина САД са Индијом порасла је са готово нуле у 2008. на више од 20 милијарди долара у 2020. години

Према Бироу за попис становништва, САД су прошле године увезле робу из Индије у вредности од око 86 милијарди долара. Та бројка се стално повећава, али има простора за даљи раст јер САД и даље добијају више робе из Тајвана и Вијетнама него из Индије. Са више од 1,4 милијарде људи, Индија је око 14 пута већа од Тајвана и Вијетнама заједно.

image
VV inauguration
banner