Русија

У Русији 700.000 деце спасенo из зоне сукоба у Украјини

Званична Москва је саопштила да је програм прихвата деце из Украјине осмишљен да се би се заштитила сирочад и напуштена деца из подручја у којима се воде борбе
У Русији 700.000 деце спасенo из зоне сукоба у Украјиниwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Русија је прихватила и пребацила на своју територију око 700.000 деце из зона сукоба у Украјини, изјавио је шеф међународног комитета Савета федерације Григориј Карасин.

"Последњих година код нас је уточиште нашло око 700.000 деце која су бежала од бомбардовања и гранатирања у зонама сукоба у Украјини", написао је Карасин на Телеграму, преноси Ројтерс.

Званична Москва је саопштила да је програм прихвата деце из Украјине осмишљен да се би се заштитила сирочад и напуштена деца из подручја у којима се воде борбе.

Међународни кривични трибунал у Хагу терети председника Русије Владимира Путина за "недозвољено пребацивање и депортовање деце из окупираних територија Украјине на територију Руске Федерације".

Русија, која није чланица МКС и не прихвата његову надлежност, саопштила је да је реч о хуманитарним акцијама чији је циљ евакуација деце из зона ратних дејстава, тачније спасавање њихових живота, односно пориче да је починила било какве злочине током сукоба са Украјином.

image