Русија

Русија заштитница: Судан затражио помоћ од Москве

Суданска делегација није тражила војну подршку, разговарало се само о политичким питањима и хуманитарној помоћи, појаснио је судански дипломата после састанка са Лавровом
Русија заштитница: Судан затражио помоћ од МосквеGetty © Paula Bronstein / Staff

Суданска делегација је на састанку са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом затражила помоћ од Москве у решавању грађанског сукоба, рекао је заменик председника Прелазног сувереног савета Републике Судан Малик Агар.

"Тражили смо помоћ Русије у окончању суданског рата. Такође, упознали смо руског министра спољних послова са постојећим плановима за решавање суданске кризе", рекао је он за РТ после посете Москви.

Суданска делегација није тражила војну помоћ, разговарало се само о политичким питањима и хуманитарној помоћи, појаснио је судански дипломата и додао да је добио обећање да ће Русија пружити подршку.

Судан гледа на Русију као на пријатељску земљу, напоменуо је Агар и додао да је тражио и економску и стратешку помоћ.

Како је Лавров рекао дан раније, Москва "са забринутошћу прати ситуацију" и спремна је да помогне у решавању кризе.

Сукоби у Судану избили су 15. априла због спора између начелника суданске војске Абдела Фатаха ел Бурхана, који председава суданским Сувереним саветом и Мохамеда Хамдана Дагала, познатог као Хемедти, који је његов заменик у том савету, и начелника паравојних Снага за брзу подршку.

Услед сукоба у престоници Картуму онеспособљен је аеродром, а многи путеви су непроходни.

Постигнут тродневни прекид ватре није био поштован, а цивили данима беже из Картума.

image