Русија

Русија нема основа да одржава статус кво уговора о извозу житарица: Нису испуњени услови споразума

"Одуговлачи" се са спровођењем руских услова за продужетак споразума, рекао је изасланик Русије при Уједињеним нацијама у Женеви Генадиј Гатилов
Русија нема основа да одржава статус кво уговора о извозу житарица: Нису испуњени услови споразумаGetty © Chris McGrath

Изасланик Русије при Уједињеним нацијама у Женеви Генадиј Гатилов изјавио је данас да нема основа да се одржава статус кво уговора о извозу житарица из црноморских лука који истиче 18. јула.

Гатилов је истакао да се "одуговлачи" са спровођењем руских услова за продужетак споразума који подразумевају, између осталог, поново повезивање руске Пољопривредне банке на СВИФТ систем међубанкарских финансијских трансакција, преноси Известја.

"Русија је више пута продужавала овај споразум у нади да ће то донети позитивне промене. Међутим, оно што смо до сада видели не даје нам основа да пристанемо да се одржава такав статус кво", рекао је Гатилов.

Договор о извозу житарица из црноморских лука постигнут у јулу 2022. године између Русије и Украјине уз посредовање Уједињених нација и Турске, с циљем да се спречи глобална криза хране и дозволи безбедан извоз украјинских житарица.

Прошле недеље, Уједињене нације су изразиле забринутост због тога што од 26. јуна нису регистроване нове бродске пошиљке иако је пријаве поднело чак 29 теретних пловила.

image