Русија

Москва: Ако не добијемо гаранције, Споразум о житу се прекида

Русија првенствено штити националне интересе, њених пољопривредних произвођача и произвођача ђубрива, рекао је заменик министра спољних послова Сергеј Вершињин
Москва: Ако не добијемо гаранције, Споразум о житу се прекидаGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Споразум о житу ће престати да функционише ако Русија не добије гаранције да ће њени захтеви бити испуњени до 18. маја, упозорио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Вершињин.

Руски дипломата је истакао да ако не постоје гаранције за Русију, укључујући и амонијак, црноморска иницијатива ће "престати да постоји". 

"Русија првенствено штити националне интересе, њених пољопривредних произвођача и произвођача ђубрива. То чинимо и узимајући у обзир општу ситуацију на светском тржишту, која је прилично нестабилна", казао је Вершињин након дводневних преговора Русије, Украјине, Турске и УН у Истанбулу.

Русија се противи бесконачном продужењу или проширењу споразума о житу, за шта се залаже низ западних земаља, изјавио је.

"Ми смо против онога о чему говоре многе западне престонице, против споразума о проширењу или продужењу на неодређено време. Морамо видети шта се ради, и ми и учесници ових споразума", нагласио је.

Вершињин је позвао да се не жури са продужењем уговора о житу, који истиче 18. маја.

"Знате да је својевремено одлучено да се последње продужење црноморске иницијативе продужи за 60 дана, до 18. маја. Има још времена", додао је.

Вершињин је обећао да ће Руска Федерација наставити да се труди да обезбеди своје интересе у оквиру црноморске иницијативе. Како је навео и да је за жаљење што украјинско жито не иде у земље којима је оно потребно, већ у богате земље.

Он је рекао да Русија не може да трпи двоструке стандарде, када се у оквиру споразума о житу врши само извоз украјинских пољопривредних производа.

image