Русија

Песков: Немамо много наде за примену Споразума о житу

Русија тренутно сматра да део споразума и даље није испуњен, поручио је портпарол Кремља
Песков:  Немамо много наде за примену Споразума о житуGetty © Photo by Alexey Furman/Getty Images

Немам ништа да саопштим у вези са информацијама о прикључењу подружнице "Росељхозбанке" систему Свифт, а и без тога нема много наде за преговоре о прехрамбеном споразуму, казао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Он је додао да Русија тренутно сматра да тај део споразума и даље није испуњен.

"За сада констатујемо да део Споразума о житу још није испуњен. Има још времена до истека његовог рока, али нема толико наде", казао је Песков. 

Такође, изасланик Русије при УН у Женеви Генадиј Гатилов изјавио је данас да нема основа да се одржава статус кво споразума о извозу житарица из црноморских лука који истиче 18. јула.

Гатилов је истакао да се "одуговлачи" са спровођењем руских услова за продужетак споразума који подразумевају, између осталог, поново повезивање руске Пољопривредне банке на СВИФТ систем међубанкарских финансијских трансакција, преноси "Известја".

"Русија је више пута продужавала овај споразум у нади да ће то донети позитивне промене. Међутим, оно што смо до сада видели не даје нам основа да пристанемо да се одржава такав статус кво", рекао је Гатилов.

Споразум о житу

Русија је продужила црноморску иницијативу на 60 дана. Стални представник Русије при УН Василије Небензја је раније у писму заменику генералног секретара УН за хуманитарна питања Мартину Грифитсу указивао на то да у контексту "прехрамбеног споразума" морају бити решени следећи проблеми: поновно укључивање Руске пољопривредне банке у систем СВИФТ, обнављање испорука пољопривредне технике у Русију, укидање ограничења на осигурање и омогућавање приступа лукама за руске теретне бродове, обнављање рада цевовода за амонијак "Тољати – Одеса", деблокада рачуна и финансијске делатности руских компанија за производњу ђубрива.

Црноморску иницијативу потписали су 22. јула прошле године представници Русије, Украјине, Турске и Уједињених нација у Истанбулу, а њом је предвиђен извоз украјинског жита, хране и ђубрива Црним морем из три луке, укључујући Одесу.

Усаглашавањем пловидбе бродова бави се Заједнички координациони центар у Истанбулу. Председник Русије Владимир Путин је прошлог септембра указао на то да Запад извози већи део украјинског жита у своје државе, уместо у афричке земље, којима је оно неопходно.

image