Русија

Министарство спољних послова Русије: Нема основа за продужење Споразума о житу

Руска Федерација чини све што је потребнo да пловила која учествују у Црноморској иницијативи могу да изврше мисију и излазе на Црно море пре термина
Министарство спољних послова Русије: Нема основа за продужење Споразума о житуwww.globallookpress.com © Martin Schutt/dpa

Нема основа за даљи наставак Споразума о житу, који истиче 17. јула, саопштило је данас Министарство спољних послова Русије.

"Под овим условима, очигледно је да нема основа за даљи наставак Црноморске иницијативе, која истиче 17. јула. Истовремено, руска страна наставља да савесно и одговорно приступа својим обавезама као потписница споразума и чини неопходне напоре у строгом складу са пословником, како би сва пловила која учествују у њему могла успешно да заврше своју мисију и напусте Црно море пре термина", наводи се у саопштењу.

Наводи се да је меморандум Русије и УН дизајниран на три године и да не захтева посебне одлуке о продужењу.

Црноморска иницијатива, коју су 22. јула 2022. године потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита и хране, као и ђубрива преко Црног мора из три луке, укључујући Одесу. Иницијатива за жито је саставни део пакетског споразума.

Други део, меморандум Русија-УН, који је предвиђен на три године, укључује деблокаду руског извоза хране и ђубрива, док је међу главним задацима било поновно повезивање Руске пољопривредне банке на СВИФТ, обнављање испорука пољопривредне механизације, резервних делова и услуга, рестаурација цевовода за амонијак Тољати-Одеса и низ других мера. 

Москва је истакла да овај део пакетског споразума још није спроведен.

image