Русија

Песков потврдио: Споразум о житу се продужује на два месеца, афричка делегација ускоро у Москви

Стране су дошле до некаквог резултата на последњим преговорима, каже портпарол Кремља
Песков потврдио: Споразум о житу се продужује на два месеца, афричка делегација ускоро у Москвиwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио је данас да је споразум о житу продужен на још два месеца, додавши да је судбина овог договора сада у рукама Уједињених нација и друге стране са којом је потребно обавити разговор како би се коначно испуниле и оне тачке споразума које се тичу извоза руских пољопривредних производа.

"Можемо да потврдимо да је руска страна донела одлуку да се ова такозвана Црноморска иницијатива продужи на два месеца. Дошло је до некаквог резултата на преговорима у којима су учествовали представници Турске, Украјине и УН-а", рекао је Песков.

Коментаришући један од услова који би водио извозу руских производа - одлуку да се "Росељхозбанка" поново прикључи СВИФТ-у - портпарол је објаснио да Москва ради на неким другим решењима, који би били еквивалентни тој опцији.

За то, како је оценио на основу последњих преговора, "има наде" и управо због тога је и дошло до одлуке да се споразум о житу поново продужи на два месеца.

О афричком предлогу за мир у Украјини

Песков је потврдио да је у плану да афричка делегација у скорије време посети Москву, након што су председник Русије Владимир Путин и председник Јужноафричке републике Сирил Рамафоса одржали телефонски разговор у којем је афрички лидер иступио са иницијативом која би могла довести до краја сукоба у Украјини. 

Рамафоса је, подсетимо, изјавио да је са Путином поразговарао о Украјини и да је у име Јужноафричке републике, али и Замбије, Сенегала, Конгоа, Уганде и Египта предложио мировни план. 

Осим тога, он је додао да су се и Путин и украјински лидер Владимир Зеленски сложили са иницијативом да афричка делегација посети Москву и Кијев и тамо покуша да направи некакву разлику.  

"Већ смо говорили о томе да смо спремни да са великом пажњом саслушамо било који предлог који може допринети регулисању ситуације у Украјине", рекао је данас Песков, обећавши да ће тачан датум посете саопштити чим буде био договорен.

Оно што се ипак зна је то да би посета делегација требало да буде организована пре самита Русија-Афдрика који је планиран за 27. и 28. јул. 

Знамо да САД никада неће престати да врше притисак на Русију

"Никада се нисмо тешили илузијама да ће САД престати да врше притисак на Руску Федерацију, на Иран и друге земље, које су заинтересоване за истински узајамно корисну сарадњу. Увек смо знали да ће се притисак наставити", рекао је портпарол Кремља, одговарајући на питање како коментарише предлог који се јуче појавио у САД о томе да треба конфисковати иранска средства због вести да су Техеран и Москва потписали споразум о изградњи железнице којом би се завршило повезивање Персијског залива и Русије. 

Уверени смо да се читав низ земаља, баш као и Русија и Иран, адаптирао на санкције и притисак САД и да ове земље могу да наставе да граде односе са другим државама на равноправној основи и на корист свих укључених страна, нагласио је Песков.

image