Русија

Варшава: Кијев да не очекује превише од самита НАТО-а

По питању чланства Украјине у Алијанси, постоје земље које то подржавају, али и оне које држе дистанцу, изјавио је пољски Mинистар за европска питања Шимон Шинковски вел Сек
Варшава: Кијев да не очекује превише од самита НАТО-аwww.globallookpress.com © Norbert Michalke/imageBROKER.com

Украјина не треба превише да очекује од самита НАТО-а у Вилњусу, рекао је пољски Mинистар за европска питања Шимон Шинковски вел Сек у програму радио станице "РМФ ФМ", преносе "РИА Новости".

"Сви се питају да ли ће бити било каквог обећања Украјини о НАТО-у. Треба сачекати тренутак када ће бити могуће донети коначну одлуку, али за сад не треба имати превелике наде", рекао је пољски званичник.

Он је објаснио да се ставови земаља разликују. Постоје, по његовом мишљењу "одлучни ентузијасти", попут Пољске, а постоје и они "који држе дистанцу".

Украјинци такође сматрају да самит неће донети озбиљне резултате. Како је претходног дана у интервјуу "Тајмсу" рекао шеф украјинске Војне обавештајне службе Кирил Буданов, учесници ће изнети "неке ставове", али ствар неће ићи даље од тога.

Председник Украјине Владимир Зеленски је раније напоменуо да ће то демотивисати трупе ако Кијев не добије позив у НАТО на самиту у Вилњусу. Према његовим речима, разговарао је са лидерима европских земаља, председником САД Џозефом Бајденом, генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом и замолио да се "не сече тло испод ногу" земље.

Столтенберг је 19. јуна рекао да савезници неће разговарати о званичном позиву Украјини, већ да ће консултовати о томе које одлуке ће Кијев приближити придруживању Алијанси. Самит НАТО-а биће одржан у Виљнусу од 11. до 12. јула.

image