Свет

Зеленског не зову на самит НАТО-а, а он "не зна да ли ће ићи": Све зависи од ситуације на фронту

Самит НАТО-а биће одржан у Виљнусу од 11. до 12. јула, а председник Украјине још није добио позив да присуствује
Зеленског не зову на самит НАТО-а, а он "не зна да ли ће ићи": Све зависи од ситуације на фронтуGetty © Alexey Furman

Портпарол Владимира Зеленског Сергеј Никифоров рекао је да одлука о посети Зеленског самиту НАТО-а у Виљнусу још није донета, већ ће зависити од ситуације на линији фронта.

"Ми обично не коментаришемо унапред, не оглашавамо се из безбедносних разлога. Генерално, све ће зависити од ситуације на ратишту", рекао је Никифоров на сајту украјинске телевизије "Суспилне".

Он је напоменуо да одлука још није донета. Самит НАТО-а биће одржан у Виљнусу од 11. до 12. јула.

Зеленски је раније рекао да ће демотивисати украјинске трупе ако Украјина не добије позивницу за НАТО на самиту у Вилњусу у јулу.

Према његовим речима, у више наврата је разговарао са лидерима европских земаља, председником САД Џозефом Бајденом, генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом и замолио их да "не секу грану испод" Украјине.

Столтенберг је 19. јуна рекао да на самиту у Виљнусу и припремајући се за њега, савезници не разговарају о званичном позиву Украјини, већ се консултују о томе које одлуке ће Кијев учинити ближим придруживању Алијанси.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да је Кремљ чуо захтев Зеленског да Украјина уђе у НАТО, као и различите реакције на њега.

Према његовим речима, Москва помно прати ситуацију и сећа се да је управо оријентација Кијева ка Алијанси постала један од разлога за почетак руске специјалне операције у Украјини.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да су САД и НАТО директно укључени у сукоб у Украјини, "укључујући не само снабдевање оружјем, већ и обуку особља... у Великој Британији, Немачкој , Италији и другим земљама".

image