Русија

Катанац на генерални конзулат Финске у Санкт Петербургу, дипломате добиле црвени картон

Ова одлука руских власти је одговор на прогон девет представника руских иностраних институција из Финске јуна ове године, саопштило је руско Министарство спољних послова
Катанац на генерални конзулат Финске у Санкт Петербургу, дипломате добиле црвени картонwww.globallookpress.com © Баранов Владимир/Globallook Press

Девет финских дипломата проглашено је непожељнима у Русији, а од 1. октобра опозвана је сагласност на рад генералног конзулата Финске у Санкт Петербургу, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

У саопштењу се наводи да је ова одлука руских власти одговор на протеривање девет представника руских иностраних институција из Финске што се одиграло прошлог месеца.

У министарству такође напомињу да су позвали финског амбасадора у Москви Антија Хелантера у вези са ступањем Финске у НАТО што ствара још једну безбедносну претњу по Русију.

Министарство је поручило да усмереност Хелсинкија на пумпање Кијева западним наоружањем неће остати без одговора Москве.

Наиме, почетком априла Финска је званично ушла у НАТО. Руско Министарство спољних послова је тада саопштило да ће предузети узвратне мере "како војно-техничке, тако и друге природе".

Министарство је такође навело да приступање Финске НАТО-у "не може, а да не утиче негативно" на руско-финске односе.

image