Свет

Финска и САД припремају војни савез; Русија: Мораћемо да одговоримо

Оформићемо армијски корпус, пригранична зона биће пуна ПВО система, а радићемо и на јачању војне инфраструктуре, поручује руска страна
Zheng Huansongwww.globallookpress.com

Русија ће морати да појача одбрану на граници са Финском, а у плану је размештање ПВО система и војних јединица у пограничним деловима, рекао је за "Известија" Константин Гаврилов, шеф руске делегације на преговорима у Бечу о војној безбедности и контроли наоружања. 

"Оформићемо армијски корпус, погранична зона биће пуна ПВО система, а радићемо и на јачању војне инфраструктуре", рекао је он. 

Амбасада Русије у Финској даље објашњава да ће овакве мере бити неопходне како би се "санирале нове безбедносне претње" које могу настати након потписивања одбрамбеног војног споразума између Финске и САД. У складу са тим споразумом, Вашингтон ће добити дозволу да на територији Финске размести своје војне базе, што би, како је то раније рекао министар спољних послова те земље, требало да "ојача војни потенцијал" Хелсинкија. 

Преговори Вашингтона и Хелсинкија трајаће до краја следеће године, након чега ће документ размотрити парламенти двеју држава. 

Сличан договор, САД су 2021. године постигле са Норвешком након чега су на територије ове нордијске земље размештени амерички војни авиони. 

Вашингтон на ову тему разговора и са Шведском и Данском.

Финска је, подсетимо, недавно ушла у НАТО, док Шведска не одустаје од тога да постане још једна земља чланица Алијансе. 

image