Русија

Зеленски вратио вође Азова у Украјину; Песков: Анкара и Кијев прекршили договор са Москвом

Русија није обавештена о овој акцији, каже Дмитриј Песков
Зеленски вратио вође Азова у Украјину; Песков: Анкара и Кијев прекршили договор са Москвомwww.globallookpress.com © Dmitry Golubovich/Global Look Press

Портпарољ Кремља Дмитриј Песков изјавио је да повратак вођа пука Азов, неонацистичке групе која је забрањена у Русији, из Турске у Украјину представља кршење постојећих споразума.

Услове који су договорени, истиче Песков, прекршили су и Анкара и Кијев. Према условима споразума, лидери Азова, који су ратни заробљеници, требало је да остану у Турској до краја сукоба.

Вести о повратку вођа Азова у Украјину саопштио је раније данас председник Украјине Владимир Зеленски на Телеграму, а Песков за "РИА Новости" каже да Русија није обавештена о овој акцији.

Он је нагласио да је Турска била принуђена на овај корак у позадини неуспеха Оружаних снага Украјине када је реч о дуго најављиваној офанзиви, али и уочи самита НАТО-а у Виљњусу у Литванији. Анкара показује солидарност са чланицама алијансе, а Русија то одлично разуме, додаје Песков.

"Одлука Анкаре да Кијеву преда лидере Азова, кршећи постојеће споразуме, директно је повезана са неуспесима у украјинској офанзиви са којима се свакодневно суочавају", нагласио је Песков.

Зеленски је у петак допутовао у Турску, где је разговарао са председником Реџепом Тајипом Ердоганом. Он је на Телеграму написао да Денис Прокопенко, Свјатослав Паламар, Сергеј Волински, Олег Хоменко, Денис Шлега лете за Кијев из Турске.

Недуго потом објављен је снимак Зеленског са војницима из авиона.

У септембру прошле године, лидер Доњецке Народне Републике Денис Пушилин рекао је да је након размене заробљеника са Кијевом ослобођено 56 људи, од којих је 55 војних лица - петоро њих из Донбаса, а остало су руске трупе. Украјини је предато 215 људи, међу којима и вође Азова.

image