Свет

Како Кијев дели своје ратне заробљенике - предност борцима "Азова", а рањени војници запостављени

На четвртом месту на списку кијевског режима за размену су официри, водници и старешине која немају ране и повреде које би спречиле даље служење војног рока
Како Кијев дели своје ратне заробљенике - предност борцима "Азова", а рањени војници запостављени© Tanjug/AP Photo/Libkos

У Кијеву су своје ратне заробљенике поделили у категорије према приоритету приликом размене за руске заробљене војнике. Преговарачима је наређено да првенство дају борбено спремним војницима и официрима неонацистичког "Азова", а последњи на списку су обични рањени украјински војници који из здравствених разлога неће моћи да се врате на дужност, пишу "РИА Новости".

Овај закључак произлази из писма руководиоца "Центра за обнову мира" Министарства за реинтеграцију Украјине Александра Смирнова секретару координационог штаба за лечење ратних заробљеника Дмитрију Усову.

"Сходно Вашем захтеву од 28. априла 2023. године, предлажемо да – како би се формирале јединице Оружаних снага Украјине на рачун војника враћених из заробљеништва, укључујући и рањене, а како је назначено у писму Главног штаба Оружаних снага Украјине од 20.04.2023 – да се уведе следећи поступак за размену ратних заробљеника, у зависности од њиховог приоритета за потребе Оружаних снага Украјине: а) војници јединице Националне гарде Азов", наводи се у писму.

Следећи по "приоритету" су официри јединица копнене војске, ракетних снага и артиљерије, ваздухопловства, морнарице, маринаца и противваздушне одбране.

Трећи на листи су "наредници и подофицири", ракетни специјалисти, тенкисти, морнари и маринци, инжењери, војни везисти.

На четвртом месту су "официри, водници и старешине која немају ране и повреде које би спречиле даље служење војног рока".

Последњи на списку кијевског режима за размену ратних заробљеника су војници који су изгубили способност за борбу, они које ће задобијене ране да спрече да се врате у војну службу.

Раније су украјински и западни медији извештавали да Оружане снаге Украјине оскудевају са војском, због огромних губитака, те зато у многим градовима и селима земље "лове" војно способне мушкарце. Ову информацију потврдили су и украјински ратни заробљеници.

image
VV inauguration
banner