Русија

Лавров: Сви интереси Финске и Шведске принети су као жртва колективном Западу

Финска и Шведска губе репутацију и ауторитет који су раније имале у Европи и свету
Лавров: Сви интереси Финске и Шведске принети су као жртва колективном Западуwww.globallookpress.com © Dmitry Golubovich

Ми смо пренеражени којом брзином се Финска и Шведска одричу своје самосталности и неутралности коју су имале деценијама и то све због НАТО-а, истакао је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на конференцији за медије са министром спољних послова Омана. 

Одговарајући на једно од питања арапских медија, он је поручио да је Москва изненађена којом брзином су се поменуте две земље одрекле свих оних предности које су имале до сада, посебно ако се узме у обзир да им је управо та неутралност дуго обезбеђивала "донекле независну улогу, репутацију и ауторитет и у Европи и на међународној сцени".

Сви национални интереси Финске и Шведске принети су као жртва колективном Западу због борбе против Русије, подвукао је министар. Он је објаснио да се све то ради како би се зацементирао доминантан положај Запада "во вијек и вијекова" и како би у Украјини загосподарио неонацистички режим. 

На све то, ми "предузимамо адекватне мере и могу да вас уверим - то радимо на време", поручио је Лавров.

image