Русија

Захарова: Пољска не жели да Украјина уђе у НАТО јер хоће део њене територије

Варшава разматра заузимање дела данашње западне области Украјине, подсећају из руског Министарства спољних послова
Захарова: Пољска не жели да Украјина уђе у НАТО јер хоће део њене територијеwww.globallookpress.com © Максим Константинов

Пољска није заинтересована да Украјина уђе у НАТО, јер жели да преузме њену западну територију, изјавила је данас представница Министарства РФ Марија Захарова.

"Имам још један предлог, размислите о другом одговору на питање: Зашто НАТО не укључује Украјину у своје редове? Западни део Украјине са становишта Пољске треба да припадне Пољској. А ова тема за Пољску као чланицу НАТО-а тек почиње да се отвара. Тако да у том смислу Украјина није потребна НАТО-у са неодређеним границама. Очигледно је да пољски политичари желе да заузму западни део Украјине, они о томе јасно говоре. Тако да ето вам једна од опција зашто је не прихватају у НАТО", рекла је Захарова за ТВ канал "Ал Џазира". 

Према њеним речима, ако Украјина уђе у НАТО, Алијанса ће морати да призна њене границе. Са становишта Пољске, то је прилично незанимљиво радити, "јер они имају своје ставове о западном делу Украјине".

Подсетимо, данас је почео НАТО самит који ће трајати два дана. Одржава се у Литванији, а једно од главних питања је везано за Украјину и њен потенцијални улазак у Алијансу. Председник Украјине Владимир Зеленски још на путу за Вилњус изразио је незадовољство због тога што још нема конкретних рокова за чланство Украјине у НАТО, а о том питању данас се изјаснио и велики број западних званичника. Опширније о томе овде.

image