Русија

Лавров: Неће бити мира док Запад не остави Русију на миру, на Украјину гледају као на "војног овна"

За сада нема знакова промене таквог става и видно је да Американци и њихови вазали настављају да грозничаво пумпају Украјину оружјем и гурају председника Украјине Владимира Зеленског да наставља борбена дејства, рекао је Лавров
Лавров: Неће бити мира док Запад не остави Русију на миру, на Украјину гледају као на "војног овна"© Tanjug/Natalia Kolesnikova/Pool Photo via AP

Драматичан развој догађаја u Донбасу последњих година није оставио Русији другу опцију, него да призна независност ДНР и ЛНР и затим отпочне Специјалну војну операцију, у складу са Повељом Уједињених нација, рекао је за индонежански медиј "Компас" министар спољних послова Русије Сергеј Лавров. 

Он је објаснио да се сукоб у Украјини неће зауставити све док Запад не одустане од жеље да сачува доминантан положај у свету и све док не престану да раде на томе да Русији нанесу стратешки пораз, о чему су и јавно посведочили западни званичници. У том контексту, САД и ЕУ на Украјину гледају као на "војног овна"(онај који пробија врата), те стога свих ових година наговарају украјински режим да спроводи етничко чишћење Руса и оних који причају на руском језику, поштују своју историју и очувају сећање на хероје Другог светског рата.

"За сада нема знакова промене таквог става и видно је да Американци и њихови вазали настављају да грозничаво пумпају Украјину оружјем и гурају председника Украјине Владимира Зеленског да наставља борбена дејства", рекао је Лавров.

Не смемо заборавити на узроке конфликта

Говорећи о украјинском конфликту, Лавров је скренуо пажњу да је јако битно врло добро разумети шта је заправо довело до проблема са којим се свет данас суочава. Он је подсетио да није истина да је све почело прошле године, са СВО, већ много раније.

"Подсетићу да су у фебруару 2014. Вашингтон и његови сателити из Европске уније извели државни удар у Кијеву и управо од тог тренутка треба пратити догађаје који су уследили. Као резултат пуча, насилно је свргнут легално изабрани председник Украјине, а на власт су дошле прозападне антируске снаге уз подршку неонацистичких група и следбеника Хитлерових сарадника Степана Бандере и Романа Шухевича".

Свет тражи алтернативу долару

Лавров је истакао да, иако је дошло до великих проблема, и иако је истина да је колективни Запад уложио велику суму новца у оружје за Украјину - које је могло бити искоришћено много боље, за развој међународне заједнице - данас велики број земаља добро види да амерички долар нису сигурни, те траже алтернативне савезе у свим областима. 

Након што је руска имовина заплењена на Западу, "светска заједница све више схвата да нико није заштићен" и да не може да се осигура да некоме другом касније "имовина која се чува на Западу" неће бити заплењена, објашњава руски министар.

"Не само Русија већ и читав низ земаља једна за другом смањују зависност од америчког долара и прелазе на алтернативне платне системе и плаћање у националним валутама. У исто време, повећава се ефикасност међудржавних савеза у којима не учествују земље Запада, а томе као пример служе БРИКС и ШОС. Тамо нема 'главних', а одлуке се усвајају по принципу консензуса".

image