Русија

Лавров: Ф-16 потенцијална нуклеарна претња, то не можемо да игноришемо

Шеф руске дипломатије поручио да су Вашингтон, Лондон и Париз упозорени да ће Русија морати да одговори
Лавров: Ф-16 потенцијална нуклеарна претња, то не можемо да игноришемоwww.globallookpress.com

Сједињене Америчке Државе и њихови НАТО сателити стварају услове да дође до директног оружаног сукоба са Руском Федерацијом, што може довести до катастрофалних последица, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Чињеница да Кијев може добити борбене авионе Ф-16 који могу да носе нуклеарно оружје, Русија сматрати за потенцијалну нуклеарну претњу, додао је руски званичник, а пренеле су "РИА Новости".

"Обавестили смо нуклеарне државе САД, Британију и Француску да Русија не може да игнорише чињеницу да су ове летелице у стању да носе нуклеарно оружје", рекао је министар, а затим и додао да никакво давање уверења ту неће помоћи.

С друге стране, он је подсетио да су, када је реч о Русији, услови под којима би Москва могла да се одлучи да употреби нуклеарно оружје јасно дефинисани у војној доктрини земље.

Украјина је, подсетимо, саопштила да се нада да би први Ф-16 авиони могли стићи у земљу крајем ове године.

Шеф руске делегације данас је још једном поновио да је Москва принуђена да констатује да Запад не жели мир, те да се стога не разматрају ни мировни предлози Кине, Бразила или земаља Африке. Он додаје да Москва не планира да обнавља односе са непријатељским земљама, све док ове државе не одустану од антируске политике и објашњава да у сваком случају ти односи неће моћи бити као пре.

"Агресивни кораци непријатељских држава представљају егзистенцијалну претњу за Русију. У то нема сумње. Мораћемо да бранимо своје право на слободан и суверен развој свим расположивим средствима и да заједно са пријатељима и истомишљеницима помогнемо формирање једног праведнијег светског поретка", закључио је Лавров.

image