Свет

Залужни бесни на Запад: Без муниције и авиона Ф-16 планови контраофанзиве неоствариви

Део "леопарда" већ је уништен, "вагнеровци" су и даље опасност по Украјину, поручује њихов начелник генералштаба
Залужни бесни на Запад: Без муниције и авиона Ф-16 планови контраофанзиве неоствариви© Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Да би украјинска офанзива ишла брже потребно је више свих врста наоружања - и то што пре, рекао је у интервјуу за "Вашингтон пост" начелник генералштаба украјинске војске генерал Валериј Залужни.

Он је критиковао западне земље зато што не шаљу довољно наоружања довољно брзо, укључујући и борбене авионе америчке производње Ф-16, додајући да оне "никада не би започели офанзиву без ваздушне супериорности, док се од Украјине то очекује".

Залужни се пожалио и на мањак артиљеријске муниције, тврдећи да би Украјина требало да испаљује барем онолико хитаца колико то чини Русија, али да је у стварности тај број десетоструко мањи због ограничених ресурса.

Због тога он "бесни" када чује коментаре да контраофанзива напредује спорије него што је планирано, наводи "Вашингтон пост".

"Без довољне снабдевености (ресурсима), ти планови уопште нису реални", прокоментарисао је он, додајући да их они "ипак спроводе".

Он је рекао да је питање које га свакодневно мучи то "када ће Запад послати неопходно оружје, пре свега Ф-16 и муницију", као и како од њега очекују "да заврши посао" без тога.

Залужни је рекао да је те бриге поделио са својим америчким колегом Марком Милијем, кога "дубоко поштује" и "сматра пријатељем", током њихових честих вишечасовних разговора телефоном.

"И он их дели, апсолутно. Ја верујем да он може да ми помогле да се решим тих брига", додао је украјински генерал.

"Ми имамо договор: У контакту смо 24/7. Понекад, ја могу да га позовем и кажем, 'Ако не добијем 100.000 граната у наредних недељу дана, 1.000 људи ће умрети'. Ставите се у моју позицију", наставља он.

Питање муниције мучи украјинске команданте већ месецима. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг у фебруару је рекао да "Украјина троши много више муниције него што може да  се произведе".

То значи да би артиљеријска муниција у будућности могла да постане још ређа и тежа за набавку, наводи "Вашингтон пост".

Залужни је рекао да је одређени број немачких тенкова "леопард" већ уништен, додајући да их они нису добили "да би их возили по парадама, нити имају политичаре који ће у њима да се сликају".

"Они су дошли у рат. А 'леопард' на бојном пољу није 'леопард', већ мета."

Коментаришући наводе појединих западних аналитичара да би побуна групе "Вагнер" могла негативно да утиче на руску војску на бојном пољу, Залужни каже да није сигуран у то.

"Не мислим да су њихове одбране ослабиле на било ком делу фронта", рекао је он.

Када је реч о размештању дела "вагнероваца" на простору Белорусије, "Вашингтон пост" пише да ће Украјинци сада морати да воде више рачуна о својој северној граници.

"Имам много страхова и 'Вагнер' је један од њих", рекао је Залужни.

"Они нису једини. Ако би почео да причам о њима, завртело би ми се у глави. Наш посао је да се припремимо за најгоре могуће сценарије и да покушамо да минимизирамо њихове последице", закључује украјински генерал. 

image