Русија

Кремљ: Русија је спремна да и даље шаље жито сиромашним земљама

О испорукама жита из Русије у Африку биће речи на самиту крајем јула, рекао је Дмитриј Песков
Кремљ: Русија је спремна да и даље шаље жито сиромашним земљама© Tanjug/AP Photo/Sunday Alamba, File

Русија је и даље спремна да испоручује украјинске житарице сиромашним земљама иако је изашла из Црноморске иницијативе за жито, рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Свакако. Русија дефинитивно остаје при својој позицији у том погледу", рекао је Песков и додао да ће се на самиту крајем јула разговарати о испоруци жита из Русије у Африку.

"Ми смо у интеракцији са нашим афричким партнерима. Ове комуникације ће се наставити на самиту у Санкт Петербургу, ми се припремамо и чекамо их", рекао је Песков, говорећи о испоруци руског жита сиромашним земљама након изласка из Споразума о житу.

"Биће прилике да се разговара о свим овим проблемима" на самиту Русија-Африка у Санкт Петербургу, додао је он, а преноси ТАСС.

Русија се повукла из такозваног Споразума о житу који су у јулу прошле године потписали Москва, Украјина, Турска и Уједињене нације и који је гарантовао сигуран извоз житарица из три украјинске луке уз помоћ извоза руског жита и ђубрива.

Споразум је већ три пута продужен, а Москва је у више наврата упозоравала да се други део споразума везаног за ђубриво, не спроводи. Из Кремља је такође саопштено да већина извезеног украјинског жита није на крају стигла до најсиромашнијих земаља.

image