Русија

МСП Русије: Споразум о житу више не важи, хуманитарни коридори у Црном мору престају да постоје

Ни један од пет услова који су били обећани Русији нису испоштовани, поручују из Москве
МСП Русије: Споразум о житу више не важи, хуманитарни коридори у Црном мору престају да постојеwww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov

Повучене су безбедносне гаранције које су биле дате бродовима за превоз украјинских житарице из три украјинске луке у Црном мору, саопштило је данас руско Министарство спољних послова

Ово саопштење уследило је након што је портпарол Кремља Дмитриј Песков објавио "да споразум о житу од данас више није на снази".

На снази је поново такозвани "привремени опасни режим" у северозападном делу Црног мора, укида се морски коридор, а распушта се и заједнички координациони центар у Истанбулу, додало је министарство.

МСП даље истиче да, од пет услова који су били обећани Москви у оквиру Споразума о житу, од јула прошле године па до данас није испуњен ни један од њих.

Подсетимо, све оно што је било обећано Москви требало је да олакша извоз руског ђубрива и прехрамбених производа и доведе до укидања одређених санкција које су правиле проблеме за Москву. Русија је са своје стране испунила све оно на шта се обавезала у оквиру споразума, због чега је месецима уназад исказивала незадовољство начином на који се спроводи споразум. С друге стране, житарице које су се извозиле из Украјине у најмањој мери су одлазиле у најсиромашније земље, којима је оно највише и било потребно и због којих је споразум у највећој мери и био потписан. Уместо њима, житарице су одлазиле богатим земљама. 

"У условима такве отворене саботаже, продужетак црноморске иницијативе, која није оправдала своју хуманитарну сврху, нема смисла. Црноморска иницијатива престаје да важи од 18. јула", поручује Москва и додаје да "ће Москва бити спремна да размотри обнављање споразума само када буду постигнути конкретни резултати, а не на основу обећања" да ће нешто бити учињено у будућности.

Министарство данас подсећа и на то да су власници великог дела украјинског земљишта на којем се производе житарице, заправо, западне корпорације попут чувеног "Монсанта", компаније "Дупонт" и "Каргил". Њима припада више од 17 милиона хектара украјинске земље и они имају највише користи од украјинског извоза. 

"С друге стране, Европљани купују украјинске житарице по дампинг ценама, затим те житарице прерађују у својим фабрикама и од њих праве робу са високом додатном вредношћу коју даље препродају. Западњаци, наиме, дупло зарађују – и на продаји и на преради жита", објашњавају из МСП-а Русије.

Извоз украјинских прехрамбених производа готово да је одмах почео да опслужује чисто комерцијалне интересе Кијева и његових западних покровитеља, и то врло добро показују бројке: од како је црноморска иницијатива ступила на снагу, више од 70 одсто извезених украјинских житарица отишло је у земље са високим дохотком. Најсиромашнијим земљама попут Етиопије, Јемена, Авганистана, Судана и Сомалије отишло је мање од три одсто житарица,наводи се у саопштењу.

Москва подсећа и да су се морски коридори више пута користили незаконито за нападе на руске позиције, као и да је руско ђубриво које је остало блокирано у европским лукама незаконито било присвојено од стране тих европских земаља, и на крају у највећој мери и није било послато сиромашним земљама, како је то захтевала руска страна.

Убрзо након што је Кремљ јутрос саопштио да споразум о житу и званично престаје да важи, цена пшенице порасла је за више од три одсто. 

image