Русија

Песков: Путин ће учествовати на самиту БРИКС-а, али онлајн

Уместо руског лидера, Русију ће у Јужној Африци уживо представљати министар спољних послова Сергеј Лавров
Песков: Путин ће учествовати на самиту БРИКС-а, али онлајнwww.globallookpress.com © Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool

Администрација председника Јужне Африке Сирила Рамафосе данас је саопштила да председник Русије Владимир Путин неће лично присуствовати предстојећем самиту БРИКС-а у тој земљи, додајући да је одлука донета након заједничког договора.

Руску делегацију, како преносе медији, у Јужној Африци представљаће шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, а самиту ће без измена у плановима присуствовати и председници Кине, Индије, Бразила и Јужне Африке.

Ипак, нешто касније портпарол Кремља Дмитриј Песков је изјавио да ће се председник Русије укључити на самит онлајн, те да ће тако у потпуности испратити цео догађај, иако неће уживо присуствовати на њему у Јужној Африци.

Подсетимо, последњих месеци доста се спекулисало о томе да ли ће руски лидер посетити самит БРИКС-а у августу ове године. Препреке за то појавиле су се од како је Међународни суд у Хагу издао потерницу за руским председником, према којој земље које поштују овај суд - а међу којима је Јужна Африка - имају обавезу да испоруче особе за којима је објављена потерница. 

Портпарол Кремља Дмитриј Песков данас је изјавио да са афричком страном није било разговора о томе шта би се десило уколико би неко ухапсио руског лидера, јер је то ствар која је сама по себи јасна, док је Рамафоса јуче саопштио да, уколико би Путин био ухапшен, то би значило објаву рата Москви. С те стране, афрички лидер је изјавио да не жели да ризикује рат са Руском Федерацијом.  

image