Свет

Амерички пуковник: Нова валута БРИКС-а уздрмаће америчку финансијску доминацију (ВИДЕО)

Африка, Латинска Америка и многе азијске земље саосећају са Русијом и њене акције доживљавају као отпор политици Вашингтона, каже бивши саветник шефа Пентагона Даглас Мекгрегор
Амерички пуковник: Нова валута БРИКС-а уздрмаће америчку финансијску доминацију  (ВИДЕО)© TANJUG/AP Photo/Elise Amendola, File

Идеја о стварању нове валуте Индије, Кине и Русије могла би да уздрма финансијску доминацију САД, изјавио је пуковник Даглас Мекгрегор, бивши саветник шефа Пентагона.

"Суштина је следећа - настаје нова ера. Више од 40 земаља је већ изразило жељу да користи ову нову валуту. Индија, Кина и Русија су у самом центру, у самом темељу свега овога, рекао је Мекгрегор за лондонски Јутјуб канал "Рил".

Како је навео, све ово изгледа као побуна против америчке финансијске доминације, која би за њу могла бити погубна на дуге стазе. 

"Африка, Латинска Америка и многе азијске земље саосећају са Русијом и њене акције доживљавају као отпор политици Вашингтона", истакао је пуковник.

Мекгрегор је нагласио да ће нова валута бити "подржана" златом, чије су највеће светске резерве концентрисане у Индији, Кини и Русији.

Наиме, очекује се да ће званично саопштење о стварању нове валуте бити дато током самита БРИКС-а, који ће бити одржан од 22. до 24. августа у Јоханесбургу. 

Раније је заменик министра спољних послова Руске Федерације Александар Панкин рекао за ТАСС да ће земље БРИКС-а на самиту у Јужној Африци разговарати на тему "заједничких обрачунских јединица".

БРИКС обједињује Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку. Поред Етиопије, званичну пријаву за чланство у БРИКС-у поднели су и Алжир, Бангладеш и Египат. 

Интерес за улазак у групу већ су изразили Аргентина, Иран, као и Индонезија, Саудијска Арабија и Турска.

image