Русија

Захарова: Положај Срба на КиМ трагичан, на Западу многи сматрају да је постојање Срба грешка

Да нема Резолуције 1244, став Београда никога не би занимао. Србија би била распарчана, то је једини документ који данас иде у корист Србије, каже портпаролка МСП-а РФ
Захарова: Положај Срба на КиМ трагичан, на Западу многи сматрају да је постојање Срба грешкаwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Положај Срба који живе на територији Косова и Метохије је трагичан, и он се само погоршава, оценила је данас портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, одговарајући на питање новинара радио Сага.

"Исконски положај српског становништва у аутономној покрајини Косова и Метохије је тежак и ја бих чак рекла и трагичан, јер он наставља да се погоршава. Као што знате, косовски врх фанатично покушава да претвори тај део Србије у етнички чисту, албанску територију. Они и не размишљају о томе да мирно коегзистирају са Србима, без обзира на то што стално покушавају да увере у супротно. Како би остварила своје циљеве Приштина користи велики арсенал репресивних мера. Оно што раде људи тзв. Косова је прави шовинизам. Један страшан, трагичан, поновићу још једном, шовинизам, што води погоршању кризе".

Како је навела, приштинске институције прибегавају како дискриминаторном законодавству, тако и оружаним нападима који личе на нацистичке, а чије су жртве цивили и деца на југу Србије. 

Српске организације проглашавају за терористичке формације, а "север покрајине су окупирали косовски специјалци, и то је заиста један трагичан развој догађаја".

Курти, односно, "такозвани премијер, ми то, разумете, увек стављамо у заграду, просто је уништио Бриселски споразум са Београдом и дискредитовао дијалог који се спроводио под покровитељством Европске уније".

"Нема сумње да је Запад одувек био и да ће бити усмерен против Срба. Интереси Србије су за њих не само другостепени, већ и само њихово постојање неки представници утицајних земаља на Западу сматрају за грешку. И не само то. Американци сматрају да је постојање српске државе и српске нације претња њима самима. Разумете ли? Они на другачији начин гледају на то шта је за њих претња". 

Како је даље објаснила, чињеница да Русија, на пример, располаже великим ресурсима које користи за свој развој је за њих већ претња, јер се ти ресурси не улажу у САД. 

"Економија је за њих већ претња. Они ће све да раде да изазову нестабилност по целом свету", како би себи обезбедили добар положај, јер никада неће бити у стању да покрију своје дугове. "То је један другачији менталитет, друга логика". Они у својој земљи имају велики број претњи, тако да им је потребна експанзија ка споља. "А да признају кризе које имају код себе, они то не могу. Ето, то је разлика".

Без обзира на то што на Западу данас критикују премијера такозваних приштинских институција Аљбина Куртија, Вашингтон и ЕУ, како је рекла, дају лажну наду Београду да они Србији желе добро, "а у ствари никакво добро ни САД ни ЕУ не желе Србији". Када би то заиста било тако, "они би давно испунили ако ништа друго онда макар своја економска обећања". "Београду би дали кредите које су му обећали још неколико година пре, дали би му могућност да се интегрише у простор Европске уније у економском смислу, али ништа од обећаног није испуњено и неће ни бити". 

"Вашингтон и Брисел иду за својим циљевима на рачун Београда. И то се сада добро види пошто они терају Београд да призна такозвану косовску независност и у исто време косовске оружане снаге опремају оружјем и подржавају Приштину у њеном одбијању да формира Заједницу српских општина".

"Посредници САД и ЕУ настављају да играју улогу наводног посредника који тежи миру, баве се проналаском, како они кажу, праведног, односно онога што је по њима праведно и што одговара њиховим интересима, дакле наводно праведног решења проблема, али је очевидно да све то што они раде, чак и оно што је договорено по линији НАТО-а, да се не слаже се са оним што ради Приштина".

"Резолуција 1244, само овај документ који је камен темељац, даје наду да ће моћи да дође до дугорочног и стабилног разрешења ситуације" на КиМ, напомиње Захарова. "Било које пропратне иницијативе морају се посматрати само кроз призму суверенитета и територијалне целовитости Републике Србије".

Захарова је истакла једну ствар, а то је да не може а да не прокоментарише Резолуцију 1244, за коју, како каже, чак и у српским медијима неки кажу да не функционише.

"Не могу а да не кажем ово. Читала сам и слушала пуно тога о Резолуцији 1244. Да нема ове резолуције, све би одавно већ било другачије, и то на штету Србије, и у корист планова Запада који имају за циљ да се она распарча. То је једини документ који иде у корист Београда, Срба и Србије као државе. Када не би било овог документа или када би идеја да он није потребан постала доминантна, уверавам вас да мишљење Београда нико одавно не би узимао у обзир. То је заиста најважнији документ, чије ће активно коришћење Београду дати могућност да очува за њега најважније постулате".

image