Русија

Путин на граници НАТО-а: Руски лидер покренуо течни гас из Мурманска за "Арктик ЛНГ-2" (ВИДЕО)

Руски председник посетио је Мурманск, од којег је само неколико сати вожње до Финске
Путин на граници НАТО-а: Руски лидер покренуо течни гас из Мурманска за "Арктик ЛНГ-2" (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Alexander Kazakov/Kremlin Pool

Руски председник Владимир Путин покренуо је прву производну линију за доток гаса на гравитационим базама за пројекат "Арктик ЛНГ-2" преко Северног морског пута до места операције на полуострву Гидан, преноси ТАСС.

Наиме, руски председник обишао је објекат руске гасне компаније "Новатек" на обали Колског залива, где се упознао са процесом израде металних конструкција и посматрао изградњу линије за доток природног гаса.

"Први пројекат је успешно реализован и ради. И сада постоје сви разлози да се верује да ће и 'Арктик ЛНГ-2' бити реализован на време и са потребним квалитетом", поручио је Путин из Мурманска, који се налази само неколико сати вожње од Финске, која је недавно ушла у НАТО.

Пројекти производње ЛНГ-а су свакако важни, јер дају комплексан ефекат за целу привреду, омогућавају нам да повратимо удео који нам је потребан на глобалном ЛНГ тржишту и омогућавају нам да развијамо сродне индустрије“, рекао је Путин. 

Како се наводи, руска гасна компанија "Новатек" планира да покрене пројекат "Арктик ЛНГ-2" крајем 2023. - почетком 2024. године.

Изградња прве две линије за гас за пројекат "Арктик ЛНГ-2" изводи се на локацији Центра за изградњу морских објеката велике тонаже (ЦСКМС), где се врши производња гравитационих база (ГБС), интеграција ЛНГ опреме, изградња модула великих димензија и производња линија за доток гаса.

"Арктик ЛНГ 2" је други пројекат "Новатека" великог капацитета за производњу течног природног гаса после "Јамалa". Предвиђена је изградња три линије за производњу течног природног гаса капацитета по 6,6 милиона тона годишње и стабилног гасног кондензата до 1,6 милиона тона годишње. 

Ресурсна база пројекта је поље Утренеје, које се налази на полуострву Гидан у Јамало-Ненечком аутономном округу. Пуштање у рад друге и треће линије планирано је за 2024. и 2026. годину.

Путина су дочекали председник управног одбора компаније Леонид Михелсон, гувернер Мурманске области Андреј Чибис и изасланик председника у Северозападном федералном округу Александар Гуцан. 

Последњи пут руски председник путовао је у регион крајем јуна, када је посетио Дагестан. 

Наиме, Путин је последњи пут посетио Мурманску област у јулу 2014. године, када је учествовао на обележавању Дана Ратне морнарице у Североморску.

image