Русија

Путин у посети војној болници: Учинићемо све да подржимо хероје СВО и породице жртава (ВИДЕО)

Руски председник посетио је Централну војну клинику "Вишњевски" у Москви, где је разговарао са рањеним учесницима Специјалне војне операције и уручио им награде
Путин у посети војној болници: Учинићемо све да подржимо хероје СВО и породице жртава (ВИДЕО)© Кремљ

Председник Русије Владимир Путин посетио је Централну војну клинику "Вишњевски" у Москви, где је разговарао са рањеним учесницима Специјалне војне операције и уручио им награде, преносе "РИА Новости".

"Русија чини и учиниће све да подржи вас и ваше породице, као и породице наших погинулих сабораца", казао је Путин у разговору са рањеним војницима.

Путин је уручио звезду Херој Русије команданту стрељачког вода Јурију Жуланову, који је своје рањене колеге извукао из гранатирања.

Руски лидер је такође неколицини бораца уручио Орден храбрости.

"Судећи по ономе шта сте и како испричали: артиљеријско гранатирање, затим тенкови, оклопна возила, пешадија, то су сурове борбе које говоре да су награде, заправо, симболичног карактера", рекао је Путин.

Он је додао да је сваки од учесника херој и истакао да се то односи на све учеснике специјалне војне операције, без изузетка.

"У очима сваког обичног човека, сваки од вас је херој. Ито као што су то и други момци који се боре на фронту, у зони Специјалне војне операције", нагласио је руски председник.

Путин је данашње награде назвао симболичним гестом, који има за циљ да истакне значај борбених задатака које извршавају сви учесници Специјалне операције.

Према његовим речима, Специјална операција је важна за јачање земље и заштиту становника Донбаса.

"Не морам да говорим колико је то важно за државу, како би јачала, била самостална, како би се људи тамо заштитили. На тим територијама су наши људи. Они се осећају делом нашег народа и наша и ваша обавеза је да станемо у њихову заштиту", закључио је руски лидер.

Наиме, Жуланов је прошле недеље рекао да је Путин разговарао с њим телефоном. 

Раније је руски министар одбране Сергеј Шојгу уручио највише државне награде руским војницима који су показали херојство током Специјалне војне операције.

"У Националном центру за контролу одбране Руске Федерације, руски министар одбране генерал армије Сергеј Шојгу уручио је највиша државна признања земље, медаље 'Златна звезда', руским војницима који су показали храброст и херојство у извршавању задатака Специјалне војне операције", наводи се у саопштењу.

image
VV inauguration
banner