Русија

Руски "сумрак": Снајперска пушка СВЛК-14С

Квалитетан дизајн, чврсти материјали коришћени при изради, моћан калибар и два светска рекорда, чине „сумрак“ једном од најбољих снајперских пушака савременог доба
Руски "сумрак": Снајперска пушка СВЛК-14С© Rosoboronexport

Снајперска пушка СВЛК-14С дизајнирана је и произведена 2012. године, од стране компаније "Лобаев армс" из града Таруса у Калушкој области Руске Федерације. Примарне делатности те компаније су конструисање снајперског наоружања за војне, полицијске и цивилне потребе, као и замена увезене муниције, метковима сопствене производне линије.

СВЛК заправо представља скраћеницу од "снајперска пушка Лобаева великог калибра", а због својих техничко-такичких каракерстика надимак "сумрак" делује сасвим оправдан.

Кундак пушке је композитан и вишеслојан, тј. израђен је "сендвич" методом и то употребом угљеничних влакана, кевлара и фибергласа и специјално је дизајниран за коришћење изузетно снажне муниције дугог домета, као што је .408 "чејен тактикал" (Cheyenne Tactical). Додатна чврстина и стабилност приликом дејства, обезбеђени су шасијом од легуре алуминијума интегрисаном у кундак.

Сандук пушке је такође израђен од легуре алуминијума високог квалитета, док су навојни уметак у сандуку и затварач израђени од челика отпорног на корозију. Оно што додатно доприноси ефикасности "сумрака" је тешка цев од нерђајућег челика, коју производи "Лобаев хамер барелс" подружница главне компаније, захваљујући којој је могуће остварити прецизне поготке на великим раздаљинама.

Према речима конструктора, СВЛК-14С се темељи на максималној једноставности и прецизности при изради и стога не постоје додатни механизми и опрема.

Акценат је стављен на ојачање конструкције читаве пушке, због чега она нема оквире, већ се по један метак ставља директно у цев пре дејства, као код оружја из периода Другог светског рата. Такође, 2015. године направљена је и модификована верзија са оквиром капацитета пет метака, која је позната под ознаком СВЛК-14М.

Моћан калибар и велики домет

"Сумрак" је направљен за дејство муницијом .408 "чејен тактикал" у калибру 10,36х77 мм и његовим дериватом .375 "чејен тактикал" у калибру 9,5х77 мм. Реч је о мецима велике пробојности, чему у прилог сведочи њихова способност да пробију металну шину дебљине три центиметра, што јасно осликава какав би учинак већине панцирних прслука био приликом сусрета са овим зрном.

Поред велике пробојности, пушка поседује и висок ниво прецизности од око 0,3-0,4 МОА (Мinute of Angle; лучни минут), који важи за пет метака испаљених са раздаљине од 100 метара.

Ефикасни домет зависи од типа муниције, па тако за .408 износи 2.300 м, за .375 до 2.700 м, што је готово двоструко више од чувене британске снајперске пушке Л115А3, док је почетна брзина пројектила у оба случаја преко 900 м/с.

Дужина читаве пушке је 1.430 мм, само цеви 900 мм, ширина око 100 мм, највећа висина око 200 мм. Једина мана СВЛК-14С јесте њена тежина од скоро 10 килограма, и то без додатних оптичких, тј. нишанских справа које углавном теже између два и четири килограма и монтирају се на шински носач.

Чепни затварач и ручица налазе се на десној страни, док је врх цеви опремљен компензатором трзаја са четири рупе, односно прореза намењених за преусмеравање барутних гасова при опаљењу, чиме се делимично смањује трзај оружја. Захваљујући својој једноставности и квалитету израде "сумрак" се може користити чак и при екстремним климатском условима и то у распону температуре од -40 до +65 степени целзијуса.

Обарање рекорда и борбена употреба

Снајперска пушка СВЛК-14С позната је као оружје са највећим дометом у својој класи, јер је 2017. године дејством из "сумрака" при дневној светлости, погођена мета са раздаљине од невероватних 4.210 метара.

Наравно овде се ради о максималном домету у контролисаном окружењу тј. на стрелишту, што значи да би такав погодак било готово немогуће остварити у реалним борбеним условима. Ипак, поменути подухват представља светски рекорд већ пет година и као такав довољно говори о квалитету "Лобаеве" пушке.

Још један рекорд на стрелитшу постављен је 29. новембра 2019. године, овај пут у ноћним условима без месечеве светлости. Тада је стрелац Сергеј Шмаков, користећи СВЛК-14С опремљену справом за ноћно гађање руске компаније "Дедал-НВ", са раздаљине од два километра погодио кружну мету пречника 50 цм, са свих пет испаљених метака.

Снајперско наоружање попут овог првенствено је дизајнирано за гађање при контролисаним условима, због чега је велика пажња током израде посвећена постизању максималног домета на ком метак не мора бити смртоносан. Стога се пушке као што је "сумрак" углавном не могу пронаћи у регуларним и специјалним војним јединицама широм света.

Ипак, због својих перформанси на дометима од 2+ км, делови Оружаних снага Руске Федерације и поједине добровољачке формације у склопу војске ДНР и ЛНР користиле су СВЛК-14С и друге производе "Лобаев армса", током Специјалне војне операције у Украјини.

До сада је забележено да су уз помоћ оружја наведене компаније, руске снаге уништиле на десетине приоритетних циљева, без обзира на ограничен број њихових примерака на првој линији.

У реалним борбеним условима, снајперске парове наоружане пушкама ове врсте, по правилу обезбеђују снајперисти опремљени оружјем мањег калибра и домета. Најбољи резултати остварују се на равном терену попут степе или пустиње, док је у случају урбаног ратовања неопходно да се дејство изврши са крова, по могућству што више зграде, одакле се пружа широк поглед.

"Кантарион" – новитет "Лобаев армса"

Оснивач "Лобаев армса", Владислав Лобаев, 17. јула је објавио информацију да његова компанија започиње производњу нове снајперске пушке под називом "зверобој" („кантарион“ у преводу са руског језика), а интересантно име одабрано је на основу гласова људи на друштвеним мрежама.

Иако још нема довољно података о самом оружју, познато је да ће "кантарион" такође користити муницију .408 "чејен тактикал" у калибру 10,36х77 мм и .375 "чејен тактикал" у калибру 9,5х77 мм.

Процењује се да ће пушка имати ниво прецизности од око 0,5 МОА и ефикасни домет од преко два километра. Важно је истаћи да се ради од саморепетирајућој, односно полуаутоматској пушци коју ће моћи да користе мање обучени и неисуксни стрелци, због чега се може очекивати њена шира употреба у склопу снага безбедности Русије.

image