Русија

Осветнички удар на Николајев: Русија уништила базу украјинских војника и страних плаћеника (ВИДЕО)

Погођено је и предузеће у ком се производе војни чамци за украјинску војску
Осветнички удар на Николајев: Русија уништила базу украјинских војника и страних плаћеника (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Cover Images/Keystone Press Agency

У руском удару на Николајев уништен је хотел где је била смештена украјинска и страна, плаћеничка војска, а експлозије су забележене и на бродоградилишту у којем се у том граду производе војни чамци, рекао је руски активиста Сергеј Лебедев за "РИА Новости".

"Неколико циљева је погођено у Николајеву. Једна од њих је хотел 'Ингул', где су били смештени нацисти и њихови страни инструктори", рекао је Лебедев.

На снимку који је он послао са лица места, виде се рушевине и тешко оштећена зграда. Горња два спрата су потпуно урешена, а стакла практично нема ни на једном прозору.

Хотел "Ингул" се налази у Адмиралтејској улици, неколико десетина метара од највећег војног бродоградилишта Николајева, које је у совјетско време градило ракетне крстарице, разараче, велике противподморничке и патролне бродове и подморнице.

Лебедев је напоменуо да су након удара сви улази на ту територију дуго били блокирани, а пропуштана су само возила хитне помоћи, ватрогасаца и спасиоца.

Погођени су циљеви и у предузећу "Нибулон" где се, између осталог, производе ратни бродови. Компанија је у новембру 2021. потписала уговор са француском компанијом ОЦЕА око изградње пет брзих граничних патролних чамаца за поморску стражу Државне граничне службе Украјине.

Како је 18. јула саопштило руско Министарство одбране, руска војска је те ноћи нанела масовни удар високопрецизним оружјем са мора на објекте у којима су се припремали терористички напади против Руске Федерације, као и на место где су се производили беспилотни чамци у бродоградилишту у близини града Одесе и Николајева, саопштило је руско Министарство одбране.

Наводи се да је напад изведен у знак освете јер је дан раније украјинска војска гађала Кримски мост, када је страдало двоје цивила, једно дете је повређено и уништен је део коловоза.

Поред тога, на подручју градова Николајева и Одесе уништена су складишта горива укупног капацитета око 70.000 тона из којих се горивом снабдевала војна техника украјинске војске, наводи се у саопштењу.

image