Русија

Порука са Крима: Николајев и Одеса чекају повратак у Русију

Након ослобођења приморских градова, и њихови становници ће моћи, као становници ЛНР, ДНР, Херсонске и Запорошке области, да изнесу своје мишљење на референдуму, поручио председник кримског парламента
Порука са Крима: Николајев и Одеса чекају повратак у РусијуGetty © Uriel Sinai / Stringer

Председник кримског парламента Владимир Константинов сматра Николајев и Одесу руским градовима чије становништво чека и подржава повратак у Русију.

"Одеса и Николајев су руски градови, убеђен сам да људи тамо чекају и подржавају прикључење Русији, баш као и становници Херсона и Запорожја. То су историјски наше земље", рекао је Константинов за "РИА Новости".

Према његовим речима, ослобађање свих јужних региона који су били у саставу Украјине омогућиће људима да изнесу своје мишљење на референдуму, а Русији "да формира прави безбедносни обруч" на јужним границама.

Референдуми о уласку Доњецке Народне Републике (ДНР), Луганске Народне Републике (ЛНР), Херсонске и Запорошке области у састав Руске Федерације одржани су од 23. до 27. септембра 2022. године. Према резултатима обраде гласачких листића у ДПР, 99,23 посто је гласало за прикључење Руској Федерацији, у ЛНР - 98,42 посто, у Херсонској области - 87,05 посто, у Запорошкој области - 93,11 посто.

Председник Русије Владимир Путин је 30. септембра је са лидерима нових руских територија потписао споразуме о пријему региона у састав Русије.

image