Русија

Ухапшен некадашњи командант из Донбаса Игор Стрелков

Стрелков је у центар пажње светске јавности дошао 2014. године када је обављао функцију министра одбране у том тренутку непризнате Доњецке Народне Републике
Ухапшен некадашњи командант из Донбаса Игор Стрелков© Tanjug/AP Photo/Dmitry Lovetsky

Игор Гиркин, познатији као Стрелков, контроверзни некадашњи командант проруских снага у Донбасу, а данас блогер, ухапшен је у Москви по оптужници за екстремизам, тврде руски медији и чланови његове породице.

Руски лист РБК је пренео да је истражни комитет извршио претрес његовог дома, као и да је приведен.

Стрелков је у центар пажње светске јавности дошао 2014. године када је обављао функцију министра одбране у том тренутку непризнате Доњецке Народне Републике (ДНР).

Због тога је био главни осумњичени у холандској истрази рушења авиона МХ17, који је оборен у јулу 2014. године када је погинуло 298 путника. Холандски суд ка је у новембру 2022. године у одсуству осудио на доживотну казну затвора.

Москва је ту пресуду одбацила као политички мотивисану и тврдила је да је она донесена како би се Украјинци опрали од кривице.

Стрелковљев адвокат је потврдио да је он ухапшен, пренео је РБК. Извори у правосуђу тврде да је он ухапшен по оптужби коју је поднео некадашњи члан приватне војне компаније "Вагнер".

У поруци објављеној на друштвеним мрежама, коју је потписала његова жена, она тврди да је о хапшењу свог мужа сазнала од домара зграде у којој живе. Његови неименовани пријатељи су рекли да је он ухапшен због оптужби за екстремизам.

Стрелков је данас популарни војни блогер и критичар руске владе и војног руководства због конфликта у Украјини. Он сматра да Москва није мобилисала довољно људи и ресурса за тај сукоб.

Раније ове године, Стрелков је ушао у отворени сукоб са лидером "Вагнера" Јевгенијем Пригожином, који га је позвао да се прикључи његовим снагама и оде на фронт.

Стрелков се недавно посвађао и са члановима свог онлајн "Клуба љутих патриота" због својих критика "Вагнера".

image
VV inauguration
banner