Русија

Пољански: Ништа од Споразума о житу, док не испуните захтеве

Руска делегација на седници Савета безбедности УН-а подсетила је на услове од којих не одустаје
Пољански: Ништа од Споразума о житу, док не испуните захтевеwww.globallookpress.com © Luiz Rampelotto

Заменик сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански подсетио је на седам услова који морају да буду испуњени како би се Русија поново вратила у Споразум о житу, који је престао да буде на снази 18. јула. 

Први услов, како је рекао, је да се укину санкције против извоза руских житарица и ђубрива на светско тржиште.

Други услов - уклонити све препреке које стоје на путу руских банака и финансијских институција чији је рад неопходан за испоруку прехрамбених производа и ђубрива из Русије. Потребно је што пре поново повезати руске организације са СВИФТ системом, и Москва захтева конкретне резултате, а не обећања, како је рекао Пољански.

Трећи услов је да се поново покрене извоз у Русију резервних делова и компоненти за пољопривредну индустријску технику.

Четврти услов је решавање свих питања која се тичу бродова који превозе руску робу, осигурања извезених намирница и логистике у целини. 

"Повећање трошкова који се издвајају за исплату бродова који превозе робу, раст трошкова приликом међународног плаћања и других трансакција довео је до двоструког пада профита који смо добијали од извоза", објаснио је Пољански. 

Пети услов је да се обезбеде сви потребни услови за неометан извоз руског ђубрива и сировина који су потребни за њихову производњу, а ово спада и поновно пуштање у рад цевовода за амонијак Тољати-Одеса, који су недавно, подсетимо, у ваздух дигли Украјинци.

Шести услов је да се у иностранству одблокира сва руска имовина која има везе са пољопривредом.

И, на крају, седми захтев односи се на саму природу Споразума о житу. Москва тражи да суштина овог договора поново буде хуманитарног карактера, као што је то иницијално и било планирано у јулу прошле године, када је споразуми и био потписан. 

Само уколико сви ови услови буду испуњени, Русија ће се вратити у споразум, подвукао је Пољански. 

Руски дипломата је подсетио да је више од 70 одсто извезених украјинских житарица било послато у богате земље, као и да су највећи део зараде од тог извоза имале западне корпорације попут "Монсанта" и компанија "Дупонт" и "Каргил", из разлога што су оне власници великог дела украјинског земљишта.

И руско Министарство спољних послова раније се огласило о овом питању, а опширније о томе прочитајте овде

image