Пољански: Ништа од Споразума о житу, док не испуните захтеве

Руска делегација на седници Савета безбедности УН-а подсетила је на услове од којих не одустаје

Заменик сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански подсетио је на седам услова који морају да буду испуњени како би се Русија поново вратила у Споразум о житу, који је престао да буде на снази 18. јула. 

Први услов, како је рекао, је да се укину санкције против извоза руских житарица и ђубрива на светско тржиште.

Други услов - уклонити све препреке које стоје на путу руских банака и финансијских институција чији је рад неопходан за испоруку прехрамбених производа и ђубрива из Русије. Потребно је што пре поново повезати руске организације са СВИФТ системом, и Москва захтева конкретне резултате, а не обећања, како је рекао Пољански.

Трећи услов је да се поново покрене извоз у Русију резервних делова и компоненти за пољопривредну индустријску технику.

Четврти услов је решавање свих питања која се тичу бродова који превозе руску робу, осигурања извезених намирница и логистике у целини. 

"Повећање трошкова који се издвајају за исплату бродова који превозе робу, раст трошкова приликом међународног плаћања и других трансакција довео је до двоструког пада профита који смо добијали од извоза", објаснио је Пољански. 

Пети услов је да се обезбеде сви потребни услови за неометан извоз руског ђубрива и сировина који су потребни за њихову производњу, а ово спада и поновно пуштање у рад цевовода за амонијак Тољати-Одеса, који су недавно, подсетимо, у ваздух дигли Украјинци.

Шести услов је да се у иностранству одблокира сва руска имовина која има везе са пољопривредом.

И, на крају, седми захтев односи се на саму природу Споразума о житу. Москва тражи да суштина овог договора поново буде хуманитарног карактера, као што је то иницијално и било планирано у јулу прошле године, када је споразуми и био потписан. 

Само уколико сви ови услови буду испуњени, Русија ће се вратити у споразум, подвукао је Пољански. 

Руски дипломата је подсетио да је више од 70 одсто извезених украјинских житарица било послато у богате земље, као и да су највећи део зараде од тог извоза имале западне корпорације попут "Монсанта" и компанија "Дупонт" и "Каргил", из разлога што су оне власници великог дела украјинског земљишта.

И руско Министарство спољних послова раније се огласило о овом питању, а опширније о томе прочитајте овде