Русија

Русија спречила терористичке нападе дроновима - два оборена код Москве, 17 код Крима

Кијевске беспилотне летелице које су покушале да нападну московске циљеве потиснуте су захваљујући системима за електронско ратовање
Русија спречила терористичке нападе дроновима - два оборена код Москве, 17 код Крима© Tanjug/AP Photo

Руска војска је јутрос спречила кијевски режим да изведе терористички напад са два дрона на објекте у Москви и 17 дронова на објекте на територији полуострва Крим, саопштило је руско Министарство одбране.

У осујећеном терористичком нападу Кијева на објекте у Москви није било жртава.

Кијевске беспилотне летелице које су покушале да нападну московске циљеве потиснуте су захваљујући системима за електронско ратовање.

Оба дрона су се срушила и пала, наводи се у саопштењу. На лицу места су службе хитне помоћи и полиција, јавља ТАСС.

Према речима градоначелника Москве Сергеја Собјањина, око четири сата ујутру дронови су напали две зграде. Озбиљније штете није било. На Комсомољском и Лихачовском булевару саобраћај је био блокиран неколико сати.

Фрагменти једног дрона су пронађени на Комсомољском булевару, а други је ударио у зграду пословног центра на булевару Лихачов у престоници, преноси ТАСС.

"Неколико прозора је разбијено на Комсомолском проспекту од експлозије дрона. Помоћи ћемо становницима да што пре отклоне све последице", написао је Собјањин на Телеграму.

Још један дрон хеликоптерског типа без експлозива је пао у Зеленоградски округ Москве на територију централног гробља, казао је касније представник специјалних служби за "РИА Новости". Неме жртава, додао је.

Званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова назвала је овај напад на Москву актом међународног тероризма, преноси канал РТВИ.

Ово није први покушај кијевског режима да нападне Москву дроновима. Тако је 4. јула у престоничком региону оборено пет дронова: два су, код села Валујево, пала на отвореном пољу, један код Кубинке и још два у Новој Москви.

Руска војска је синоћ спречила покушај кијевског режима да изведе терористички напад са седамнаест дронова на објекте на територији полуострва Крим, саопштило је руско Министарство одбране и додало да није било жртава.

"Четрнаест украјинских дронова сузбијено је системима за електронско ратовање. Њих једанаест се срушило у Црно море, а још три су пала на територију полуострва", прецизирало је министарство.

Преостала три дрона су уништили системи ПВО, додаје руско МО.

image