Русија

Руско Министарство одбране: Кијев извео терористички напад дроновима на Москву (ВИДЕО)

Према речима представника хитних служби, дронови су ударили у две стамбене зграде у Москви
Руско Министарство одбране: Кијев извео терористички напад дроновима на Москву (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Кијевски режим је у раним јутарњим часовима извео терористички напад беспилотним летелицама на објекте у Москви, саопштило је руско Министарство одбране.

У нападу дроновима на престоницу Русије учетвовало је 8 дронова авионског типа, додаје Министарство и наглашава да су сви непријатељски дронови уништени.

Три дрона су изгубила контролу и скренула са циља захваљујући раду руских система за електронско ратовање, наводи се у саопштењу. Других пет дронова је, према информацијама војног ресора, оборио противваздушни топовско-ракетни систем "панцир-с".

Истражни комитет ради на овом случају. Према њиховим информација, нема повређених, неколико зграда је минимално оштећено.

"На лицу места раде градске службе за ванредне ситуације, одељење за криминалистику и стручњаци Главног истражног одељења руског Истражног комитета", наводи се у саопштењу.

Утврђују се лица умешана у кривично дело, нагласио је Истражни комитет.

Становници предграђа Москве су јутрос могли да чују звуке експлозија, јер је радио систем противваздушне одбране, написао је гувернер Московске области Андреј Воробјов на Телеграму.

Руски систем ПВО је, према његовим речима оборио неколико дронова.

Воробјов је замолио становнике да остану мирни и додао да све хитне службе раде.

Према речима представника хитних служби, дронови су ударили у две стамбене зграде у Москви, једну у Профсајузној улици, другу у Атласовој у Новој Москви, повређених нема, преносе "РИА Новости".

"Дрон је ударио у горње спратове стамбене зграде у улици Профсајузна 98. Уништена је фасада и прозори на згради. Жртава није било", рекао је саговорник агенције.

Исти инцидент догодио се у стамбеној згради од 24 спрата у Атласовој улици у Новомосковском управном округу, где је такође уништена фасада, и није било жртава, прецизирао је он.

Према информацијама агенције, трећи дрон је ударио на зграду на Лењинградском проспекту у Москви, тамо се тренутно налезе специјалне службе, станари околних зграда су изашли на улицу.

Звук који је јутрос пробудио Московљане је, како пишу "РИА Новости" налик на експлозију, сличан звуку грмљавине.

Градоначелник Москве Сергеј Сабјанин позвао је људе да верују само званичним изворима и да не шире непроверене информације. У нападу беспилотних летелица, додао је, није било теже повређених.

"Према информацијама медицинских служби, у овом тренутку нико од станара оштећених станова није теже повређен. Две особе су затражиле медицинску помоћ. Хоспитализација никоме није била потребна, неопходна помоћ им је указана на лицу места. Специјалне службе и неколико екипа хитне помоћи настављају са радом на месту инцидената", написао је градоначелник на Телеграму.

Станари који су раније евакуисани су се вратили у своје станове, специјалне службе су преузеле све неопходне мере, написао је Сабјањин на Телеграму. 

"Из безбедносних разлога, током рада служби хитне помоћи, евакуисани су станари неколико улаза двеју зграда које су погођене дроновима. Чим специјалне службе заврше са радом, станари ће моћи да се врате у своје станове", написао је раније Сабјанин на Телеграму.

Потврдио је да је руски систем ПВО оборио неколико дронова у предграђу и позвао становнике да остану мирни.

Хитне службе су на терену, истражују околности напада, неколико улица је затворено.

image