Русија

Путин и Лукашенко у обиласку манастира на руској Светој гори (ВИДЕО)

Лидери двеју земаља обишли су Преображенски храм, територију Скита који носи назив Сви Свети, Храм Смоленске иконе Богородице и капелу Царских Страдоноша
Путин и Лукашенко у обиласку манастира на руској Светој гори (ВИДЕО)© TANJUG/Alexander Demianchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Председници Русије и Белорусије Владимир Путин и Александар Лукашенко посетили су карелијско острво Валам на Ладошком језеру, где су обишли Спасо-Преображенски валамски манастир, један од главних центара ходочашћа на северозападу Русије, преноси ТАСС.

Председници су обишли Преображенски храм, посетили територију Скита који носи назив Сви Свети, Храм Смоленске иконе Богородице и капелу Царских Страдоноша. 

Ова шетња је наставак Лукашенкове дводневне посете Русији. Последњи пут двојица лидера били су тамо у јулу 2019. године.

Наиме, председник Белорусије допутовао је у Русију како би разговарао са руским лидером Владимиром Путином, пренели су руски медији.

Путин је више пута указивао на посебну природу односа Русије и Белорусије, напоменувши да је Минск "стратешки партнер и најближи савезник Москве".

Шефови двеју суседних држава су у редовном контакту. Од почетка ове године, састају се по шести пут. У Русији је одржано и претходних пет састанака. 

Међу темама о којима се недавно говорило су развој економских односа, размештање руског нуклеарног оружја у Белорусији и ситуација на светској сцени.  

image