Русија

Патрушев: Русија и Кина заједно се боре против западне хегемоније

Москва и Пекинг дају велики допринос заштити права и интереса земаља у развоју, поручио је секретар Савета безбедности Русије, који тренутно борави у Јоханесбургу
Патрушев: Русија и Кина заједно се боре против западне хегемонијеwww.globallookpress.com © Tian Bing/XinHua

Русија и Кина заједнички се супротстављају хегемонистичким акцијама Запада, који под маском мултилатералних механизама штите интересе земаља које су у мањини, изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев, преносе "РИА Новости".

"У тренутној ситуацији, Русија и Кина активно практикују мултилатерализам, заједнички се супротстављају политици једностраних акција Запада и хегемонистичким акцијама, који користе мултилатералне механизме као изговор за заштиту интереса мањине земаља", казао је Патрушев на састанку са шефом Канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета Комунистичке партије Кине Ванг Јијем у Јоханесбургу.

Патрушев је нагласио да Русија и Кина дају важан допринос заштити права и интереса земаља у развоју, као и очувању мира и стабилности у региону и свету.

"Русија и Кина се супротстављају хладноратовском менталитету који заоштрава регионалне и међународне тензије, дају важан допринос заштити легитимних права и интереса Русије, Кине и земаља у развоју, као и одржавању мира и стабилности у региону и широм света", рекао је Патрушев, а цитира кинеско Министарство спољних послова.

Ванг Ји: Јачање стратешке сарадње са Русијом

Шеф Канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета Комунистичке партије Кине је истакао да је Пекинг спреман да настави са јачањем стратешке сарадње и међусобног поверења са Москвом.

"Кина је спремна да додатно ојача стратешку сарадњу са Русијом, ојача стратешко међусобно поверење, продуби интеграцију Евроазијског економског савеза (ЕАЕУ) иницијативом 'Један појас, један пут', као и да ојача координацију и сарадњу на билатералном, регионалном и међународном нивоу", казао је Ванг Ји.

Према његовим речима, Пекинг је такође спреман да блиско сарађује са Руском Федерацијом и другим земљама БРИКС-а на заштити заједничких интереса земаља у развоју.

"Све земље БРИКС-а су важна тржишта у развоју. То су конструктивне силе које представљају правац светског развоја. Кина је спремна да блиско сарађује са Русијом и другим земљама БРИКС-а, помажући да та сарадња буде садржајнија, снажнија и обимнија, као и да заштити заједничке интересе земаља у развоју", нагласио је кинески званичник.

Патрушев и Ванг Ји састали су се у Јоханесбургу на маргинама састанка високих безбедносних представника БРИКС-а.

image