Русија

Патрушев: Стратешки курс Русије је развој односа са Кином

Руско-кинеско стратешко партнерство се гради на принципима узајамног поштовања и равноправности, дубоког поверења, међусобног немешања у унутрашње послове и није усмерено против других земаља, казао је секретар Савета за безбедност Русије
Патрушев: Стратешки курс Русије је развој односа са Киномwww.globallookpress.com © Alexei Druzhinin/Kremlin Pool

Русија и Кина се једна другој не мешају у унутрашњу политику и као циљ своје сарадње не постављају борбу против неких других држава, изјавио је секретар Савета за безбедност Русије Николај Патрушев током руско-кинеских консултација о јавној безбедности, праву и правном поретку у Москви.

"Руско-кинеско стратешко партнерство се гради на принципима узајамног поштовања и равноправности, дубоког поверења, међусобног немешања у унутрашње послове и није усмерено против других земаља. Развој и продубљивање односа са пријатељском Кином је стратешки курс Русије", навео је Патрушев током сусрета са чланом Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Кине, секретаром политичко-правне комисије Ченом Венћингом.

Петрушев је подвукао да стратешка политика Москве подразумева даље проширивање сарадње с Кином.

"Развој и продубљивање односа с пријатељском Кином јесте стратешка политика Русије. Наша земља посвећује приоритетну пажњу развоју обострано корисне сарадње с Кинеском Народном Републиком у свим сферама, указивању узајамне помоћи и појачаном усаглашавању на међународној сцени, у интересу заштите безбедности, стабилности, стабилног развоја на глобалном и регионалном нивоу, како у Евроазији, тако и у другим деловима света", истакао је.

Употреба националних валута

Патрушев је навео да обрачунавање у националним валутама омогућава Москви и Пекингу да граде односе који нису под утицајем спољних притисака. 

"Сви споразуми о сарадњи у практичним областима се доследно спроводе. Упркос притисцима санкција, билатерална трговина наставља да поставља нове рекорде. Удео обрачуна у националним валутама се повећава, због чега наши односи не подлежу спољном утицају", казао је.

Он је нагласио да посебну улогу у јачању руско-кинеског партнерства играју контакти на највишем нивоу, подсетивши на то да је кинески председник Си Ђинпинг 22. и 23. марта био у званичној посети Русији и сусрео се с руским председником Владимиром Путином.

Према његовим речима, билатерални механизми успешно функционишу у борби против тероризма и екстремизма, трговине оружјем и дрогом, за борбу против транснационалног организованог криминала и прања новца, као и за обезбеђивање информационе безбедности.

"Уверен сам да ћемо заједно изаћи на крај са свим задацима који стоје пред нашим земљама", закључио је секретар Савета безбедности Русије.

image
VV inauguration
banner