Русија

МСП Русије: Москва ће понудити решење Африци за проблеме са храном

У оквиру другог самита "Русија-Африка" планирана је дискусија о питањима међународне прехрамбене безбедности и стабилности тржишта ђубрива, рекао је руски дипломата Олег Озеров
МСП Русије: Москва ће понудити решење Африци за проблеме са храномGetty © (Photo by KB Mpofu/Getty Images

Русија ће на самиту у Санкт Петербургу понудити афричким земљама решење за проблеме са храном након раскида Споразума о житу, изјавио је руски дипломата и шеф Секретаријата Форума за партнерство Русије и Африке Олег Озеров, преносе "РИА Новости".

Одговарајући на питање о могућностима Руске Федерације да Африци обезбеди жито након раскида споразума, Озеров је напоменуо да је у оквиру другог самита и економског форума "Русија-Африка", који ће бити одржан од 27. до 28. јула, планирана дискусија о питањима међународне прехрамбене безбедности и стабилности тржишта ђубрива.

"Ово неће бити само обична дискусија, већ дискусија са јасним предлозима како ће се решити проблеми афричких земаља", истакао је Озеров.

Дипломата је подсетио да је Русија већ пружила помоћ афричким земљама слањем неколико пошиљки ђубрива, у Малаву и Кенију.

"Мислим да увек имамо прилику да се договоримо о овим питањима са нашим афричким пријатељима", нагласио је.

Наиме, Споразум о житу прекинут је 18. јула, након што је Руска Федерација обавестила Турску, Украјину и УН о свом приговору на његово продужење. 

Руски председник Владимир Путин раније је истакао да услови споразума са Русијом нису испоштовани, упркос напорима УН, западне земље нису испуниле своја обећања. Путин је више пута истицао да је Запад највећи део украјинског жита извезао у своје државе, а главни циљ споразума – снабдевање сиромашних земаља, укључујући и афричке, никада није остварен.

Италијански министар одбране Гвидо Крозето потврдио је да се 95 одсто украјинског жита не испоручује у афричке земље, као и да ће његово одсуство са тржишта негативно утицати на афрички континент.

"Све је међусобно повезано и то је свакако елемент забринутости. Украјинско жито се у 95 одсто одсто случајева извози ван Африке, али када ове земље не буду добиле тo жито, окренуће се да га траже негде другде, што неминовно доводи до повећања светских цена. Последица свега тога је да је Африци све теже да га купи", казао је Крозето у интервјуу листу "Стампа".

Русија шаље инструкторе, али не и војску у Африку

Озеров је додао да руска војска није присутна на афричком контингенту и да се позиви за помоћ једног броја држава тичу помоћи у осигурању безбедности.

"Тамо нисмо војно присутни. Постоје апели руској страни за помоћ како би се осигурала безбедност, али то није војно присуство. Војно присуство је када се шаљу трупе. Ми их не шаљемо. Шаљемо инструкторе на захтев самих афричких држава. Нећу вам открити велику тајну ако кажем да афричке земље купују од нас производе, војне намене. Али, све то није војно присуство. Војно присуство су америчке војне базе на афричком контингенту, њихови шпијунски центри, војно-биолошке лабораторије", прецизирао је руски дипломата.

Он је истакао да је проблем тероризма, како у Африци, тако и у остатку света, прекограничне природе.

"То је озбиљан проблем за афрички континент, који постоји у многим земљама - у Сомалији, земљама региона Сахара-Сахел, где су веома активне терористичке организације као што су ДАЕШ, Ал-Каида и друге. Овај проблем се не може занемарити током самита Русија-Африка", закључио је.

image