Русија

Захарова: САД, Велика Британија и ЕУ финансирају нападе на Кримски мост

Портпаролка руског Министарства спољних послова је одговорила украјинском министру одбране који је истакао да ће Кијев наставити да удара на логистичке линије Москве
Захарова: САД, Велика Британија и ЕУ финансирају нападе на Кримски мост© Tanjug/AP Photo, File

Кијев ће да настави с нападима на Кримски мост а САД, Велика Британија и ЕУ ће то да финансирају, указала је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова на Телеграму.

Резњиков је раније рекао је да ће Кијев наставити да удара на Кримски мост, упркос чињеници да га Русија не користи за снабдевање своје војске, преноси Си-Ен-Ен.

"Нормална је тактика да уништавате непријатељске логистичке линије како бисте му одузели могућност да добије још муниције, горива и хране. Зато ћемо користити ову тактику", рекао је говорећи о плановима за потпуно онеспособљавање Кримског моста.

Како су саопштиле руске власти, два подводна дрона су 17. јула гађала мост, а експлозија није оштетила ниједан стуб, али је однела део пута на који је наишао аутомобил у којем је била породица. Родитељи су погинули на лицу места, а њихова ћерка је тешко повређена.

"Инцидент је још један терористички напад кијевског режима", рекао је руски председник Владимир Путин. "Овај злочин је са војне тачке гледишта бесмислен, пошто Кримски мост одавно није коришћен за војни транспорт, и бруталан, јер су убијени и повређени само невини цивили", казао је руски председник.

Ово је други напад Кијева на мост, који је изграђен 2018, како би повезао Крим са копненим делом Русије. Раније овог месеца украјинске власти су признале да стоје иза напада који је изведен камионом у октобру 2022. године, у којем су погинула три цивила и оштећени путни и железнички транспорт.

image