Русија

Песков: Запад покушао да саботира самит "Русија-Африка"

Русија се не враћа Споразуму о житу, јер нису испуњени њени услови, казао је портпарол Кремља
Песков: Запад покушао да саботира самит "Русија-Африка"www.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

САД, Француска и друге западне земље извршиле су невиђени притисак на афричке државе уочи самита "Русија-Африка", који ће се одржати у Санкт Петербургу, како би спречили њихово учешће, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков. 

"Не желим да улазим у детаље, али добро смо свесни да су скоро све афричке државе изложене невиђеном притиску Сједињених Држава. Ни француске амбасаде не мирују, а и друге западне мисије покушавају да допринесу овим напорима како би спречили одржавање овог самита", казао је Песков.

Портпарол Кремља је осудио такво понашање.

"Понашање САД, Француске и других држава заслужује осуду. Они заправо поричу афричким државама суверено право да самостално бирају партнере како за јачање сарадње, интеракцију у различитим областима, тако и за разговоре о актуелним темама", истакао је Песков и додао да је "важније него икада да се Русија и афричке земље окупе и разговарају".

Наиме, други самит и економски форум "Русија-Африка", биће одржан од 27. до 28. јула у Санкт Петербургу, на којем је планирана дискусија о питањима међународне прехрамбене безбедности и стабилности тржишта ђубрива.

Руски дипломата и шеф Секретаријата Форума за партнерство Русије и Африке Олег Озеров изјавио је да ће на овом самиту Русија понудити афричким земљама решење за проблеме са храном након раскида Споразума о житу.

Русија се не враћа Споразуму о житу

Песков је додао да је повратак Споразуму о житу сада немогућ, јер нису испуњени услови Русије.

"У писму господина (генералног секретара УН Антонија) Гутереша руском председнику Владимиру Путину још једном је изнесен одређени план акције и обећање да ће једног дана бити могуће испунити руски део ових споразума. Нажалост, у овом тренутку је немогуће вратити се овом договору, јер се он не спроводи", објаснио је Песков.

Према његовим речима, дефакто посао никада није реализован, а и руски председник је јасно ставио до знања да је Русија спремна да одмах настави са споразумом чим он буде извршен.

Портпарол Кремља је нагласио да ће се Русија борити против покушаја Кијева да искористи било које канале снабдевања украјинским житом у војне сврхе и за терористичке нападе на Русију.

"За нас је веома важно да кијевски режим не користи различите канале снабдевања у војне сврхе, како би вршио терористичке нападе на нашој територији. Наставићемо да се боримо против тога", поручио је Песков.

Подсетимо, Споразум о житу прекинут је 18. јула, након што је Руска Федерација обавестила Турску, Украјину и УН о свом приговору на његово продужење. 

Руски председник Владимир Путин раније је истакао да услови споразума са Русијом нису испоштовани, упркос напорима УН, западне земље нису испуниле своја обећања. Путин је више пута истицао да је Запад највећи део украјинског жита извезао у своје државе, а главни циљ споразума – снабдевање сиромашних земаља, укључујући и афричке, никада није остварен.

image