Русија

Захарова: Руска делегација учествоваће на седници СБ УН посвећеној Споразуму о житу

Будите пажљиви и не водите се лажним информацијама, поручила портпаролка МСП Русије
Захарова: Руска делегација учествоваће на седници СБ УН посвећеној Споразуму о житуwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова потврдила је данас да ће руска делегација учествовати на седници Савета безбедности УН посвећеној Споразуму о житу. 

"Када је реч о 'Споразуму о житу' ('Црноморској иницијативи') Русија ће обавезно иступити са излагањем. А када је реч о излагању на тему тога да је 'Русија намерно рушила културне споменике Одесе', а коју су измислили западњаци, руски представник је заиста одбио да говори на ту тему, између осталог и због тога што говорник којег смо најавили није одобрен", написала је Захарова на Телеграму.

Како је даље навела, руски представник ће о томе посебно говорити на седници Савета безбедности УН, коју је сазвала Русија, а које се тиче прогона православља у Украјини.

"Будите пажљиви и не водите се лажним информацијама", поручила је портпаролка. 

Подсетимо, Споразум о житу истекао је средином јула, након што је Москва више пута упозорила да се оно што јој је обећано још прошле године не испуњава, док жито које је најпотребније афричким земљама одлази, заправо, у неке од најбогатијих држава света. Русија је затим званично саопштила да ће током предстојећег самита Русија-Африка бити речи о решењу проблема са храном након раскида прехрамбеног споразума. Самит почиње сутра, и трајаће два дана.  

У међувремену, након данашњег састанка Савета НАТО-Украјина, Алијанса је саопштила да ће због престанка споразума бити повећана обавештајна активност у Црном мору.

Акције руске стране, наводно, стварају претњу по стабилност у региону Црног мора, који има стратешки значај за НАТО. "Савезници појачавају подршку Украјини и повећавају 'будност'", рекао је данас генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг. 

image