Русија

ФСБ: Експлозив откривен на броду који је требало да превози жито

Крајем маја брод је био усидрен у украјинској луци Килија, у јулу је у турској луци Тузла у потпуности замењена посада брода, коју је чинило 12 држављана Украјине, а броду је промењено и име, саопштила је Федерална служба безбедности Русије
ФСБ: Експлозив откривен на броду који је требало да превози житоwww.globallookpress.com © most. life/Global Look Press

Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) је пронашла трагове експлозива на броду за сув терет који је пловио из Турске у Русију, кроз Керчки мореуз, саопштила је служба, преносе "РИА Новости".

"Дана 22. јула пронађени су трагови динитротолуена и тетрил експлозива у магацину једног страног теретног брода на путу из Турске за луку Ростов на Дону, ради утовара жита", наводи се у саопштењу.

Стручњаци су установили "знаке мешања трећих страна у структурним деловима пловила", наводи се у саопштењу ФСБ-а.

Према подацима обавештајне службе, крајем маја брод је био усидрен у украјинској луци Килија. У јулу је у турској луци Тузла у потпуности замењена посада брода, коју је чинило 12 држављана Украјине, а броду је промењено име.

"Ове околности указују да постоји могућност да је страни цивилни брод коришћен за испоруку експлозива на територију Украјине", закључила је ФСБ и додала да је због тога теретном броду забрањено да прође испод Кримског моста.

ФСБ у виду спречавања терористичких акција врши инспекције бродова који пролазе кроз Керчки мореуз.

image