Русија

Усвојена завршна декларација самита Русија-Африка; Путин: Русија не крши Повељу УН

Русија је отписала дуг од 23 милијарди долара, а на захтеве афричких земаља за њихов развој издвојиће више од 90 милиона, рекао је председник Русије Владимир Путин
Усвојена завршна декларација самита Русија-Африка; Путин: Русија не крши Повељу УН© Tanjug/Sergei Bobylev/TASS Host Photo Agency Pool Photo via AP

Други и последњи дан Другог самита Русија-Африка у Санкт Петербургу ближи се крају. 

Председник Русије Владимир Путин у својој завршној речи за медије поручио је да је долазак афричких делегација на самит показало да Африка жели да развија односе са Руском Федерацијом, што Русија цени.

Након дводневних разговора, усвојена је и завршна декларација овогодишњег самита. Русија и Африка одредиле су акциони план за развој сарадње у периоду од 2023. до 2026. године. 

Путин је истакао да се планира продубљивање сарадње у сфери енергетике, трговине, образовања, културе, медија, а у плану је и све већи прелазак на националне валуте. 

Нешто раније током дана, руски лидер је поручио и да је Русија спремна да уложи напоре како би се "дужнички терет" афричких земаља смањио. У те сврхе, Русија је већ отписала дуг од 23 милијарди долара, а у развој афричких земаља уложиће и више од 90 милиона, истакао је он. 

Током данашњих и јучерашњих састанака било је речи и о украјинској кризи, а Русија је поручила да је спремна да размотри афричку иницијативу за решавање кризе у Украјини.

Председник Афричког савеза пред крај данашњег самита нагласио је да сматра да је Путин спреман да преговара са Украјином и да је што пре потребно да дође до краја украјинског сукоба. Ипак, у то је, како је објаснио, потребно убедити и другу страну, алудирајући на Кијев.

Први самит Русија-Африка, подсетимо, одржан је у Сочију пре скоро четири године, у октобру 2019. 

Овогодишњи самит се, ипак, одржава у знатно другачијој атмосфери, изазваној заоштравањем односа између великих сила и растућом улогом афричких земаља у новом, мултиполарном свету. Самит је окупио представнике чак 49 афричких земаља и 17 афричких лидера. 

  • 28. јул 2023 • 23:08

    23:08

    Путин: Русија не крши Повељу УН

    "Данас нам говоре да кршимо Повељу Уједињених нација. Ја не мислим тако. Напротив, сигуран сам да се понашамо у потпуности у складу са Повељом УН", рекао је Владимир Путин на састанку са афричком мисијом за Украјину у оквиру самита Русија-Африка.

    Истовремено, шеф руске државе је додао да принципе Повеље УН треба да поштују и друге земље.

    "Заиста, не би требало да постоје двоструки аршини, једностране санкције, покушаји да се обезбеди сопствена безбедност на рачун других", рекао је Путин.

    Неуспех Запада да се придржава Повеље УН не значи да Русија не жели или не тражи мирно решење било каквог сукоба, рекао је Путин.

    "Запад није марио за Повељу УН, он се сети међународног права само када мисли да се може употребити против некога", додао је Путин.

    Он је напоменуо да је Украјина усвојила регулаторни оквир који забрањује преговоре са Москвом.

    "Ми никада нисмо одбијали преговоре, увек смо говорили да смо спремни да наставимо дијалог", рекао је председник РФ.

  • 21:05

    Дугогодишњи партнери: Русија и Либија имају потенцијал за још бољу сарадњу

    Руски председник Владимир Путин је на састанку са шефом председничког савета Либије Мохамедом Менфијем рекао да потенцијал за сарадњу две земље није исцрпљен, a трговинска размена се прилично добро развија.

    Он је напоменуо да је Либија дугогодишњи партнер Русије у северној Африци.

    "Трговински промет у 2022. години порастао је за 67,5 одсто. Ово је, наравно, добар показатељ. А у периоду јануар-април се скоро удвостручио", приметио је председник Руске Федерације.

    Међу приоритетним областима он је навео индустријску и транспортну инфраструктуру, енергетику.

    Према Путиновим речима, Русија намерава да настави да помаже у напредовању на кључним колосецима решења заснованим на обезбеђивању јединства, суверенитета и територијалног интегритет Либије.

  • 21:04

    Јужноафрички посланик: Путин се не бори само за Русију, већ за цео Глобални Југ

    Руски председник мора да остане јак, зато што се бори само за Русију, већ за цео Глобални Југ, рекао је посланик владајуће јужноафричке партије Афричког националног конгреса Андиле Лунгиса за "РИА Новости".

    "Ми смо срећни што видимо председника Путина овде у Русији. Он мора да остане снажан: борба коју води није само борба за Русију, већ и за Глобални Југ, поготово за земље у развоју", рекао је он током самита Русија-Африка.

    Он је рекао и да земље Глобалног Југа морају да се боре за успостављање избалансираног, мултиполарног света.

    "Не можемо више да толеришемо униполарни свет у ком увек интервенише Запад, пре свега САД", додао је Лунгиса.

  • 20:24

    Путин најавио проширење сарадње са Централноафричком Републиком

    Русија ће наставити да подржава Централноафричку Републику, постоји озбиљан потенцијал за развој сарадње у области рударства, енергетике и пољопривреде, рекао је председник Русије Владимир Путин након састанка са председником те земље Фаустин-Аражом Тудером.

    "Ми вам пружамо практичну помоћ и то ћемо и наставити. До сада, трговина је заостајала за осталим областима сарадње, али желимо да то променимо", додао је он.

  • 19:06

    Председник Еритреје: НАТО објавио рат Русији

    Украјински конфликт је, заправо, рат који је НАТО објавио Русији, изјавио је председник Еритреје у разговору са председником Русије Владимиром Путином.

    Како је објаснио, тај рат "није рат за Русију, већ за хегемонију и доминацију у целом свету".

    После завршетка Хладног рата, Запад покушава да сузбије све државе - било оне мале или велике - које за њих представљају претњу, јер се могу посматрати као њихова конкуренција у културном, социјалном, политичком и другом смислу, додао је он.

    Према његовим речима Русија је знала шта се спрема, али се није припремала за рат. "НАТО је организација која доноси штету", подвукао је председник Еритреје. 

    НАТО и ЕУ, која, како је рекао, више не постоји, сада се налазе на реанимацији.

  • 18:18

    Председник Афричког савеза: Хвала Русији за топао братски пријем, Путин спреман да разговара о миру

    Председник Афричког савеза захвалио се председнику Русије и руском народу за топао и братски пријем афричких делегација.

    "Заиста смо постигли успех. То је био успех за председника Путина, који нас је позвао, али и за нас", рекао је он, оцењујући овогодишњи самит Русија-Африка.

    Знамо да се пријатељи познају у тешким ситуацијама, и баш онда када је Африка раније била у тешком положају - положају ропства - Русија је била једна од првих земаља која нам је пружила руку помоћи у нашој борби против ропства, неоколонијализма и апартхејда, објаснио је афрички званичник. 

    "Дошло је време за нову еру наших односа", поручио је председник Афричког савеза. 

    Током овог самита говорили смо о енергетици, развоју наше инфраструктуре, а истакли смо и да Африка има своје потенцијале које треба да развија. Сада се боримо да Африка постане део оних организација које данас доносе неке од главних одлука о свету, додао је он. 

    Председник Афричког савеза је поновио да је Путин обећао да је спреман да Африци испоручи житарице потпуно бесплатно и поручио да је ипак јако битно да што пре дође до краја конфликта у Украјина.

    У то је, како је објаснио, потребно убедити и другу страну, алудирајући на Кијев, пошто је, како је оценио, председник Путин спреман да разговара о миру. 

    Африка је спремна да буде посредник и разговара са обе стране, подвукао је он. 

  • 18:11

    Усвојена завршна декларација Самита

    Руски председник Владимир Путин и афрички лидери усвојили су завршну декларацију за Самит Русија-Африка.

    На самиту "Русија-Африка" усвојен је акциони план руско-афричког партнерства који се односи на период од 2023. до 2026. године, док је на маргинама самита потписан низ споразума и докумената о сарадњи у различитим областима између афричких држава и Руске Федерације.

    На самиту је, поред потписаних споразума, развијен и заједнички план рада за јачање спољнополитичких координација између држава, а договорена је и подробнија сарадња у области међународне безбедности.

  • 18:07

    Путин: Афрички партнери својим доласком показали да желе сарадњу са Русијом

    Драго нам је да је самиту ових дана присуствовао велики број представника афричких држава, који су својим доласком показали да су заинтересовани за даљу сарадњу са нашом земљом, и ми то ценимо, додао је Путин.

    Руски председник је истакао да се све државе које су биле на самиту потврдиле да желе да се боре против неоколонијализма и да су све стране заинтересоване да дође до изградње једног праведног света. 

    Афричке колеге су исказале велики број интересантних идеја, признао је он.

    Путин је истакао да је у плану продубљивање трговинске сарадње, све већи прелазак на трговину у националним валутама. Такође, Москва планира да повећа извоз своје индустријске производње на афрички континент.

    РФ ће наставити да испоручује афричком континенту и неопходне житарице, и да сарађује са Африком у енергетској сфери, поручио је руски лидер. 

    У плану је, како је даље навео, продубљивање индустријске сарадње, али и сарадња у сфери медија. 

    Председник Русије је и данас, као и јуче, поновио да ће се у Африци отворити филијале главних руских универзитета, оценивши да је сарадња у сфери културе и образовања битна.

    Русија се искрено труди да са Африком изгради вишестрану стратешку сарадњу, подвукао је за Путин. Због тога, самит Русија-Африка од сад ће се одржавати сваке три године. 

  • 18:02

    Евроазијски економски савез планира да помогне Африци

    Евроазијски економски савез планира да развије сарадњу са земљама Африке и да им помогне око интеграционих процеса, чиме ће бити олакшано пласирање њихових производа на друга тржишта, рекао је заменик руског премијера Алексеј Оверчук за "Расија 24". 

  • 17:46

    Путин: Други самит Русија-Африка протекао у пријатељској атмосфери

    Уверен сам да ће резултати који су постигнути током овог другог самита Русија-Африка у многоме допринети развоју односа између Руске Федерације и афричког континента, рекао је данас председник Русије Владимир Путин. 

    Путин је истакао да су разговори протекли у атмосфери која је карактеристична за сарадњу Русије и Африке, а то је једна атмосфера у којој влада међусобно поштовање и поверење, а коју карактерише искрено пријатељство. 

    Осим тога, руски лидер се кратко осврнуо и на теме о којима је разговарао са афричким колегама, те навео да је било речи о светској економији, прехрамбеној и енергетској безбедности, стабилном развоју, али и актуелним проблемима на глобалној сцени.

    Како је рекао Путин, стране су одредиле задатке који треба да доведу до још веће економске сарадње Русије и Африке, а у међувремену усвојена је и главна декларација овогодишњег самита, поред низа других докумената. 

image